Καστοριά: Η επόμενη μέρα

Ίσως η πιο αφηρημένη έννοια, που έγινε του συρμού… επειδή ο καθένας της δίνει την ερμηνεία που τον βολεύει!

-Επόμενη μέρα για τους νεολαίους της πόλης, ήταν το ξέφρενο υπαίθριο πάρτι στον “Σταυρό”, σαν μια έκφραση ψυχικής εκτόνωσης μετά από δύο μήνες εγκλεισμού.

Κι αν βρέθηκαν κάποιοι να τους στηλιτεύσουν δημόσια, για την “απρονοησία” τους, υπήρξαν άλλοι τόσοι που τους παρότρυναν να “ερωτεύονται ελεύθερα”.

Στο κάτω – κάτω είχαν κι ένα ισχυρό “άλλοθι” τα παιδιά, που ακούει στο όνομα δήμαρχος Μπακογιάννης, ο οποίος έστησε ολόκληρη φιέστα, για να εγκαινιάσει το νέο συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας! Έστω κι αν εκ των υστέρων αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

-Επόμενη μέρα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, είναι να πλημμυρίσει από κόσμο η πόλη, αφήνοντας πίσω της το πρόσφατο παρελθόν, σαν μια θλιβερή παρένθεση, που έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα για τον πολύπαθο κλάδο.

Αρκεί το μειονέκτημα, που άφησε σαν αποτύπωμα ο κορωνοϊός, να βρεθεί τρόπος να γίνει πλεονέκτημα, για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Διότι όπως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έτσι και στο σύγχρονο marketing δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα.

– Επόμενη μέρα για τον Δήμο Καστοριάς είναι να “αποξέσει” όσο γίνεται ταχύτερα, από πάνω του το “στίγμα” το κορωνοϊού και να αποκαταστήσει την τουριστική εικόνα της πόλης.
Με ποιόν τρόπο;
Ακολουθώντας την πεπατημένη της διαφημιστικής προβολής, με video στο διαδίκτυο, που θα (επανα) προβάλλουν τα “συγκριτικά πλεονεκτήματα” της πόλης από την προ- κορονοϊού εποχή.

Τίποτε το ιδιαίτερο, τίποτε το καινοφανές, που θα κάνει την διαφορά με τον παρελθόν, για να καλύψει το κενό που δημιούργησε η πανδημία.
Ενώ θα μπορούσε να αναδείξει π.χ. το μοναδικό κλίμα της Κλεισούρας ως το μοναδικό όπλο κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, μετατρέποντας το παλιό Σανατόριο σε ένα είδος μουσείου covid 19 μιας άλλης εποχής…

Ή να προβάλλουν τον υγειονομικό τουρισμό, αναβαθμίζοντας το Νοσοκομείο της Καστοριάς, ως μονάδα – πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτω από πολύ δυσχερέστερες συνθήκες. Είναι τα λεγόμενα “αντισώματα”, που όπως και στον κορωνοϊό, μπορούν να θωρακίσουν την εικόνα του νομού Καστοριάς, από ένα ενδεχόμενο στίγμα στο μέλλον…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ