Ο Δήμος Άρτας κατέθεσε μελέτη για την αξιοποίηση του δικού του Ξενία

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι της χώρας που αναγνωρίζουντην αρχιτεκτονική και συμβολική αξία το Ξένια προχωρούν στην αξιοποίησή τους εκτός από το Δήμο Καστοριάς ο οποίος  διαχρονικά άφησε το ιστορικό κτίριο να ρημάζει χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για την αξιοποίησή του.

Ξενία και Κάστρο ανοιχτό για όλους, το 2023

Με την συμμετοχή εκπροσώπων του Τοπικού Τύπου και σε κλίμα έντονου ενδιαφέροντος όπως απεδείχθη από τις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος Αρταίων προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας την πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε :

«Σήμερα είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την πρόταση της  αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, που για δεκαετίες ολόκληρες πέρασε από την ακμή στην παρακμή. Ένα ΞΕΝΙΑ που βασανίστηκε από το χρόνο, από ιδεολογικές αγκυλώσεις, από πολιτική αδιαφορία αλλά και από πολιτική εκμετάλλευση. Ένα ΞΕΝΙΑ που παρά όλες αυτές τις συμπληγάδες, παραμένει ζωντανό στην μνήμη των παλαιοτέρων αλλά και ελπίδα για σημείο αναφοράς για όλους τους νεότερους. 

Η μελέτη που έχουμε μπροστά μας είναι η  πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης του ΞΕΝΙΑ, ώστε αυτό να καταστεί κατάλληλο για τις προβλεπόμενες από τον Δήμο χρήσεις, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κτηρίου.

Είναι στο χέρι μας, αυτή την φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να δούμε το ζήτημα με ωριμότητα, με ψυχραιμία, χωρίς τις παρωπίδες για το τι θα θέλαμε αλλά για το τι μπορούμε. 

Και αυτό που μπορούμε είναι πολύ σημαντικό. 

Μπορούμε να έχουμε ξανά ένα ζωντανό κύτταρο αναφοράς στην πόλη μας».

Ο Δήμαρχος, επίσης ανέφερε ότι η πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης  αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ μπαίνει από σήμερα και για ένα μήνα σε δημόσια διαβούλευση για την κατάθεση προτάσεων από Φορείς, Συλλόγους και Δημότες. Ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων (www.arta.gr) και οι προτάσεις θα αποστέλλονται στο dimos@arta.gr μέχρι τις 30 Μαΐου 2020. Εντός του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Η πρόταση μας αποσκοπεί στην πλήρη αξιοποίηση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να φιλοξενεί ποικίλες δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, παιδείας και αναψυχής.

Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του «Ξενία», αλλά για την ανάδειξη του κλειστού σήμερα κτιρίου και του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται στο Κάστρο της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας.

Στόχος της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ και των παρεμβάσεων και των έργων που θα πραγματοποιηθούν, είναι να καταστεί το Ξενία ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής.

«Σημειώνω χαρακτηριστικά, ότι σε 3 χρόνια από τώρα, μπορούμε να έχουμε Ξενία και Κάστρο ανοιχτό για όλους.  

  1. Ένα καφέ – εστιατόριο που θα αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας (όπως παλιά) (400 τ.μ., 250 ατόμων)
  2. Μία σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πρότυπο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών (465 τ.μ., ισόγειο και 1ος όροφος) 
  3. Ένα σύγχρονο, τελευταίων προδιαγραφών, Δημοτικό Ωδείο (255 τ.μ., 2ος όροφος)
  4. Μια αίθουσα εκδηλώσεων υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (160 τ.μ., 100 ατόμων, δίπλα στο καφέ-εστιατόριο)
  5. Εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και παραδοσιακών οργάνων (85 τ.μ., 2ος όροφος)
  6. Έναν περιβάλλοντα χώρο πολλαπλών χρήσεων με παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής. 

Τι δεν μπορούμε να έχουμε; Δεν μπορούμε να έχουμε μία ξενοδοχειακή μονάδα, όπως παλιά. Αλλά αυτή δεν είναι η δική μας απόφαση. Είναι η απόφαση του ΚΑΣ, του Υπουργείου Πολιτισμού, της πολιτικής πρόθεσης της προηγούμενης κυβέρνησης και της αδράνειας των προηγούμενων δεκαετιών.

Όμως τώρα μπορούμε να πετύχουμε να ξαναγίνει το ΞΕΝΙΑ μέρος της κοινωνικής ζωής της πόλης, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας σε ζωντανό κύτταρο της πόλης. 

Ένα έργο, που θα συμβάλλει σε νέες θέσεις εργασίας και στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ένα ΞΕΝΙΑ και ΚΑΣΤΡΟ ανοιχτό για όλους, ανοιχτό στην κοινωνία, ανοιχτό στην καρδιά μας» τόνισε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ακολουθεί το χρονικό του ΞΕΝΙΑ

Δεκαετία 1960: Έναρξη λειτουργίας ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχείου, καφέ-εστιατόριο.

1993: Παύση λειτουργίας του. Έκτοτε και για 27 χρόνια μένει κλειστό, ανεκμετάλλευτο και λεηλατημένο, το συμβολικό τοπωνύμιο της Άρτας.

2012: Εκδίδεται το ΦΕΚ παραχώρησης του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ στον Δήμο Αρταίων.

2014: Μεταγράφεται το ΞΕΝΙΑ στο Υποθηκοφυλακείο και περιέρχεται στην κυριότητα του Δήμου Αρταίων.

2016: Με πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου, καφέ-εστιατόριο.

2016: Το ΚΑΣ με απόλυτη πλειοψηφία (17-0) απορρίπτει την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ορατός ο κίνδυνος το ΞΕΝΙΑ να καταρρεύσει και να παύσει οριστικά κάθε δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησής του.

2017: Εκδίδεται πρόσκληση στο ΕΣΠΑ, για χρηματοδότηση αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ.

2018: Νέα πρόταση της Δημοτικής Αρχής και εκ νέου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πολυδιάστατη λειτουργία του ΞΕΝΙΑ (καφέ-εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων, δημοτική βιβλιοθήκη και ωδείο), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.

2018: Το ΚΑΣ κάνει ομόφωνα δεκτή την νέα πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου.

2018: Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3.5 εκατομμύρια ευρώ.

2019: Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης αναδόχου.

2020: Παράδοση προμελέτης – Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης- έγκριση ΚΑΣ – παράδοση οριστικών μελετών και εγκρίσεων.

2021: Δημοπράτηση του έργου και έναρξη κατασκευαστικών εργασιών

2023: ΞΕΝΙΑ και ΚΑΣΤΡΟ Ανοιχτό για Όλους.

Πηγή: arta.gr