ΟΑΕΔ – άνεργοι: Και επίδομα ανεργίας & και εργασία στον αγροτικό τομέα (τροπολογία)

Στο νομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», κατατέθηκε η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ με την οποία άνεργοι, εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ μπορούν να εργάζονται στον αγροτικό τομέα χωρίς να διακόπτεται το επίδομα ανεργίας τους.

Οι ανάγκες για την απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε διαφορετικές εποχές του έτους, ανάλογα με τις καλλιέργειες, για ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε φορά, συνήθως μερικών εβδομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης εργατικών χεριών για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών. Καθίσταται, έτσι, αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων, ώστε να εκτελεστούν απρόσκοπτα οι καλλιεργητικές εργασίες και να μη διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία. Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό να βοηθήσει, ώστε να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται με τις εποχιακές εργασίες, προκειμένου να μην στερηθούν των επιδομάτων ανεργίας. Επιπλέον, με την παρούσα ρύθμιση αντιμετωπίζεται το παρατηρούμενο έλλειμμα εργατικών χεριών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, το οποίο εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας να εργάζονται για απολύτως συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατ’ έτος, αποκλειστικά σε αγροτικές εργασίες, χωρίς να στερούνται του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν, έτσι ώστε το λαμβανόμενο από αυτούς επίδομα ανεργίας να μην αποτελεί λόγο απομακρύνσεώς τους από την αγορά εργασίας στον αγροτικό τομέα.

 

Ενίσχυση εποχιακής απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες

Στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α’ 38) προστίθεται δεύτερη παράγραφος και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 92

Περιστασιακή εργασία εγγεγραμμένων ανέργων

  1. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα (70) ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι.
  2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής».

aftodioikisi.gr