Ποιοι φόροι θα μειωθούν για επανεκκίνηση της οικονομίας

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Το επόμενο κύμα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα έρθει τον Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να κάνει λόγο (στο Capital. gr) για «λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων». Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και των ξενοδοχείων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να ανακοινώσει το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, το οποίο θα καλύπτει το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.

Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

  • Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
  • Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.
  • Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα αποφασιστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Νωρίτερα η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει το σχέδιό της για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια.

tanea.gr