Πώς θα μπουν τα ΚΕΠ στη νέα εποχή

Στη νέα ψηφιακή εποχή μπαίνουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αποκτώντας νέες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, τόσο με φυσική παρουσία όσο και απομακρυσμένα μέσω διαδικτύου.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθούν λειτουργίες όπως η ψηφιακή θυρίδα για την καταχώρηση των πιστοποιητικών και αιτημάτων που έχει υποβάλλει κάθε πολίτης αλλά και η ψηφιακή πύλη myKEPlive για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης. Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεκτείνει συνεχώς το πεδίο δραστηριοτήτων των ΚΕΠ εντάσσοντας σε αυτά περισσότερες διαδικασίες σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία.

“Τα ΚΕΠ που ανταποκρίθηκαν υποδειγματικά κατά την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται σε όλα τα επίπεδα, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προσαρμοσμένες στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα”, σημειώνει στο Capital.gr ο υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασίων Γιώργος Γεωργαντάς προσθέτοντας ότι “τελικός μας στόχος είναι τα ΚΕΠ να αποτελέσουν το μοναδικό σημείο φυσικής επαφής των πολιτών με το κράτος, το ένα και μοναδικό γκισέ. Προχωράμε λοιπόν, μαζί με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, σε μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση”.

Πλέον κάποια πιστοποιητικά (όπως υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις) μπορούν να εκδοθούν απευθείας από τη ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (gov.gr), ενώ στόχος είναι ο αριθμός των πιστοποιητικών που εκδίδονται άμεσα και ψηφιακά να αυξηθεί. Αυτός όμως όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η λειτουργία των ΚΕΠ. Αντίθετα η αναβάθμιση του θεσμού θεωρείται επιτακτική προκειμένου τα ΚΕΠ να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

“Τα ΚΕΠ αποτελούν από την ίδρυσή τους, έναν από τους πιο αξιόπιστους κρατικούς θεσμούς στην αντίληψη των πολιτών. Στόχος μας, είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της αξιοπιστίας τους, ως ένα κανάλι “φυσικής” εξυπηρέτησης των πολιτών, υψηλής ποιότητας, το οποίο συμβαδίζει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους”, δηλώνει στο Capital.gr ο κ. Χριστόπουλος.

Ψηφιακή Θυρίδα

Ένα σημαντικό εργαλείο αναβάθμισης των ΚΕΠ το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία άμεσα είναι η Ψηφιακή Θυρίδα που θα διαθέτει ο κάθε πολίτης και εντός της οποίας καταχωρούνται κατευθείαν ψηφιακά τα πιστοποιητικά και έγγραφα που έχει αιτηθεί από το ΚΕΠ.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχεδιάσει τη νέα εποχή των ΚΕΠ εμπλουτίζοντάς τα με δυο νέους τρόπους αποστολής των εγγράφων που αιτείται ο πολίτης: Θα γίνεται είτε με mail είτε μέσα από την ψηφιακή θυρίδα του. Σημειώνεται ότι εν μέσω των μέτρων περιορισμού κίνησης ξεκίνησε και η διανομή των εγγράφων από τα ΚΕΠ από το ταχυδρομείο και courier.

H Ψηφιακή Θυρίδα θα λειτουργεί μέσω του gov.gr. Εκεί ο κάθε πολίτης θα επιλέγει το ΚΕΠ με το οποίο θα θέλει να συνδεθεί και να κάνει online αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού. Πρόκειται για μια σειρά πιστοποιητικών που δεν είναι ακόμη ώριμη η απευθείας έκδοσή τους από το gov.gr.

Ο υπάλληλος θα παραλαμβάνει την αίτηση και θα κάνει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες διεκπεραίωσης όπως συμβαίνει και τώρα. Πρόκειται για έγγραφα που δεν απαιτούν άλλα δικαιολογητικά ή απαιτούν δικαιολογητικά που θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.

Πύλη myKEPlive

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η ψηφιακή πύλη myKEPlive, η οποία θα αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα για την εξ αποστάσεως επικοινωνία πολιτών με υπαλλήλους των ΚΕΠ αναφορικά με πλήθος διαδικασιών, την παροχή πληροφοριών συγκεκριμένα για την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και αριθμού υπηρεσιών που άπτονται της αρμοδιότητας των Δήμων. Έχουν επιλέγει 28 δήμοι πανελλαδικά, στους οποίους 56 ΚΕΠ θα εξυπηρετούν μέσω. βιντεοκλήσεων.

Για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνεται βάρος όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά τις ιδιωτικές τους υποθέσεις αλλά και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ΚΕΠ ως επιταχυντές της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Για το σκοπό αυτό μέσα από ένα κύκλο επαφών με επιλεγμένους Δήμους αλλά και εκπροσώπους της αγοράς, αναζητείτται τόσο το μείγμα των διαδικασιών και της πληροφόρησης που επιθυμούν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ, όσο και το περιβάλλον στο οποίο τα ΚΕΠ θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες, ώστε να είναι φιλικά προς τους επιχειρηματίες.

“Είμαστε σε διάλογο με τους Δήμους και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου τα ΚΕΠ να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης συνολικά”, σημειώνουν πηγές του υπουργείο.

Οι νέες υπηρεσίες

Εκτός από τις νέες μορφές εξυπηρέτησης συνεχίζεται και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των ΚΕΠ με άλλους κρατικούς φορείς και υπουργεία. Στον πολύ άμεσο προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η διασύνδεση των ΚΕΠ με το Μητρώο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να πιστοποιείται η εγκυρότητα της ταυτότητας. Με αυτή την πρωτοβουλία, θα μπορεί να διαπιστώνεται χωρίς περιττή γραφειοκρατία αν το δελτίο ταυτότητας είναι νόμιμο και δεν έχει πχ κλαπεί ή παραποιηθεί. Η ίδια διαδικασία θα προχωρήσει και για τα αποδεικτικά στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή για διαβατήριο και άδεια παραμονής. Επίσης, τα ΚΕΠ θα διασυνδεθούν σύντομα με το Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα άμεσης παροχής τεσσάρων ληξιαρχικών πράξεων (γέννησης, θανάτου, γάμου και συμφώνου συμβίωσης) και τριών πιστοποιητικών δημοτολογίων.

Ακόμη με την υπογραφή Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων εντάσσονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες επιπλέον διαδικασίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας. Ειδικότερα μέσω των ΚΕΠ θα υλοποιείται η διαδικασίας χορήγησης της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αλλά και η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμη προωθείται η διασύνδεση του του πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ με τα ΚΕΠ προκειμένου να κατατίθενται ατομικά αιτήματα πολιτών αρμοδιότητας του ΕΟΠΥΥ στα ΚΕΠ.

Του Κώστα Κετσιετζή