Σε πολύ χαμηλά ποσοστά η ανοσία στην Ελλάδα

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η ανοσία στη χώρα μας όπως ανέφερε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση και αυξημένη προσοχή. Όπως εκτίμησε, μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει νοσήσει, οπότε παραμένει ο κίνδυνος της επιδημίας.

Το ποσοστό μάλιστα του πληθυσμού που έχει περάσει το νέο κορονοϊό ίσως είναι χαμηλότερο του 0,5%, γεγονός που αυξάνει τους φόβους των ειδικών για νέο κύμα κρουσμάτων σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι οδηγίες για αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών, οι συστάσεις για χρήση μάσκας κτλ.

Για να υπάρξει καλύτερη εικόνα, γίνονται τέσσερις μελέτες στη χώρα μας, όπως τονίστηκε. Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις μελέτες είναι:

-προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα.

-οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. Σύντομα υπάρχει μια πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες.

-επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

-στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό. Η μελέτη είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με την στήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Τσεχία.

“Ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα και να σας τα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες” υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Μειώνονται οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Χθες εν τω μεταξύ ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον στους 2.770, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος. Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 71 έτη. Δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 116.233 κλινικά δείγματα.

Όπως είπε, ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά την ανακάλυψη του εμβολίου, δεδομένου ότι η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού -όπως ανέφερε και ο ΠΟΥ- αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Δεν μπορεί μάλιστα να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει ένας ακόμα ενδημικός ιός, που σημαίνει ότι δεν θα εξαλειφθεί.

“Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα  περιόρισε την κυκλοφορία τού ιού, πως όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει τη δική του ανεξέλεγκτη διαδρομή, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί” είπε ο Καθηγητής.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr