Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Ειδήσεις Τελική απόφαση για τα δημοτικά σχολεία αύριο – Πιθανότερη έναρξη μαθημάτων η...

Τελική απόφαση για τα δημοτικά σχολεία αύριο – Πιθανότερη έναρξη μαθημάτων η 1η Ιουνίου

Την επαναλειτουργία όλων των σχολείων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, με την σύμφωνη γνώμη και των λοιμωξιολόγων.

«Αυτή την στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών» έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος την 1η Ιουνίου. «Όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε αυτό» πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε την τελική απόφαση θα την πάρει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός μετά την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη με εκπαιδευτικούς επεσήμανε ότι για τα δημοτικά σχολεία οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, θα είναι υπό την καθοδήγηση και τις συστάσεις των ειδικών.

Μιλώντας στους εκπαιδευτικούς είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το παιδί στην τάξη, γι’ αυτό και σταδιακά έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή στα σχολεία, τώρα που επιδημιολογικά οι ειδικοί μας επιτρέπουν να το κάνουμε, αλλά πάραυτα μάθαμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης και για τη σημασία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση παρέχοντας εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό».

Σύψας: Είναι η ώρα να ανοίξουν τα σχολεία

«Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές», επσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας μιλώντας στο Open.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο, τονίζοντας: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι ο έβδομος κορωνοϊός που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα όταν κλείσουν τα παράθυρα και ανοίξουν τα σχολεία. Η Υγεία θα είναι καλύτερη, το φάρμακο θα το έχουμε και θα έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά».

Ο κ. Σύψας μίλησε για τον «κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων, μιας και δεν θα γίνονται τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες πριν έρθουν στη χώρα μας».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε ακόμη ότι αν υπάρξει έξαρση «δεν θα διστάσουμε ακόμα και να σταματήσουμε τον τουρισμό. Τα σποραδικά κρούσματα θα τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε, βέβαια, σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι. Κάθε μέρα του καλοκαιριού θα υπάρχει σκληρή και καθημερινή επιτήρηση για να μην έχουμε κρούσματα».

real.gr