Βέροια: Μυστήριο με 80χρονη κληρονόμο και ράβδες χρυσού που έκαναν «φτερά»

Καλοκαίρι 2014. Μία περίεργη υπόθεση που αφορά σε τραπεζικές θυρίδες του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη βλέπει το φως της δημοσιότητας. Οι πελάτες, ο ένας μετά τον άλλον, διαπιστώνουν ότι έχουν χάσει όσα είχαν τοποθετήσει στις θυρίδες τους και καταθέτουν μηνύσεις στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ιδιοκτήτες παλιών θυρίδων οι οποίες περιείχαν κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν βάλει έως και χρήματα από το εφάπαξ τους, φοβούμενοι «κούρεμα» καταθέσεων λόγω της κρίσης.

Η υπόθεση κινήθηκε αρχικά από έναν συνταξιούχο οδοντίατρο, ο οποίος στη μήνυσή του ανέφερε ότι έχασε αντικείμενα αξίας που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ήταν από τους παλιότερους ιδιοκτήτες θυρίδας στο υποκατάστημα και ο πρώτος που απευθύνθηκε αρχικά στην ασφάλεια και εν συνεχεία στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας μάλιστα τα μέτρα ασφαλείας των θυρίδων στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Μάλιστα, άλλος μηνυτής, στη συζήτηση της αγωγής που κατέθεσε σε βάρος της Τράπεζας παρουσίασε σειρά φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται φίλοι του που κατάφεραν ανενόχλητοι να μπουν στον χώρο των θυρίδων, παρά τις υποτιθέμενα απαγορευτικά μέτρα, ενώ παρουσίασε μέχρι και… αντικλείδι της θυρίδας του, παρ’ ότι αυτό τεχνικά δεν μπορεί να γίνει αφού το μοναδικό κλειδί κρατάει η Τράπεζα.

Ακολούθησε από τον εισαγγελέα διαφθοράς ποινική δίωξη για υπεξαίρεση από εντολοδόχο και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος έξι υπαλλήλων, ηλικίας 61 έως 64 χρόνων, οι οποίοι είχαν καθήκοντα που σχετίζονται με τη φύλαξη των θυρίδων, στο διάστημα 1999 έως 2016. Η υπόθεση παραπέμφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς αλλά τον Ιούνιο του 2018 έκλεισε καθώς έκρινε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής των  6 τραπεζικών υπαλλήλων παρά τη δίωξη σε βάρος τους για υπεξαίρεση πολύτιμων αντικειμένων αξίας 2,67 εκατ. ευρώ!

 Ογδοντάχρονη κληρονόμος χωρίς… περιουσία