Εξαγγελίες Μ. Βορίδη για Φράγματα Νεστορίου, Διποταμίας, Γέρμα και στήριξη εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε την π.Τρίτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου μεταξύ άλλων στις συναντήσεις που είχε με τους τοπικούς φορείς ανακοίνωσε τις προθέσεις του υπουργείου για τα Φράγματα Νεστορίου και Διποταμίας και το Αρδευτικό του Γέρμα καθώς επίσης και για τις επιδοτήσεις στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων.

Σε συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, που παραχώρησε την Τρίτη 9 Ιουνίου, στην Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε, ακόμη, ότι σε σχέση με το θέμα της καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων, μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την αυστηροποίηση των ποινών και του θεσμικού πλαισίου, θα ακολουθήσει η ανασύσταση του μηχανισμού ελέγχων και η ενίσχυση των εργαστηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό για την ταυτοποίηση των προϊόντων, καθώς κι η διεθνής συνεργασία τους.

Σύμφωνα με το agronews.gr

Ανακοίνωσε, ακόμη, πως σύντομα θα προκηρυχθεί το αρδευτικό έργο για το φράγμα της Διποταμίας, στην Καστοριά, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ότι έως τον Αύγουστο θα έχει δημοπρατηθεί το αρδευτικό στο χωριό Γέρμας, ύψους 4 εκατ. ευρώ και πως σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια ανάδοχο εταιρεία «ξεμπλόκαρε» και το έργο που αφορά στο φράγμα του Νεστορίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην ημέρα ο κ. Βορίδης θα επισκεφτεί το κτηνιατρικό κέντρο Κοζάνης, ενώ θα μετάσχει και στη συνεδρίαση για τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.

Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε, επίσης, στοχευμένη στήριξη ύψους 3,5 ευρώ ανά δέρμα, για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο του 2020, τους οποίους παρέπεμψε και στο σχετικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων με εγγύηση του δημοσίου, ώστε να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή την περίοδο. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συνέχεια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν οι αναγκαίες ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Στο αίτημα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων γουνοφόρων αλλά και της τοπικής βιομηχανίας ΜΑΒΙΖ που παράγει τροφές για τα γουνοφόρα ζώα ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι όλες οι χρηματοδοτήσεις αυτού του τύπου γίνονται με τραπεζικά κριτήρια.

Τόνισε δε, ότι θα υποστηρίξουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την άποψη ότι οι Τράπεζες χρηματοδοτούν εμπόρευμα άρα θα μπορούσαν να το ενεχυριάσουν ως εξασφάλιση για τη ροή χρηματοδότησης προς την εκάστοτε επιχείρηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφών για γουνοφόρα ζώα ΜΑΒΙΖ στην περιοχή της Νεάπολης Κοζάνης όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της από τον επιχειρηματία Μάρκο Παπαγεωργίου. Δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι στο πνεύμα της εποχής, ότι ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής Οικονομίας ενώ την χαρακτήρισε ως υποδειγματική επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, που παραχώρησε την Τρίτη 9 Ιουνίου, στην Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε, ακόμη, ότι σε σχέση με το θέμα της καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων, μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την αυστηροποίηση των ποινών και του θεσμικού πλαισίου, θα ακολουθήσει η ανασύσταση του μηχανισμού ελέγχων και η ενίσχυση των εργαστηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό για την ταυτοποίηση των προϊόντων, καθώς κι η διεθνής συνεργασία τους.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιαστικής στήριξης που παρέχει το Υπουργείο στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.

Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε δήλωση του ο Υπουργός επισημαίνει τα εξής:

«Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».