Γιατί δεν γίνονται έργα στην Καστοριά;

Το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό αλλά απόλυτα πραγματικό. Διότι κανένα σοβαρό και με αναπτυξιακή κατεύθυνση έργο, δεν έχει υλοποιηθεί τα πέντε τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο νομό της Καστοριάς.

Και όσα από αυτά έχουν δρομολογηθεί στο παρελθόν είτε έχουν ανασταλεί για το απότερο μέλλον είτε παραμένουν στάσιμα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η αλήθεια είναι ότι ένας από τους λόγους που η χώρα μας μπήκε στην επιτήρηση και στα μνημόνια, είναι η ασυδοσία στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τις υπερκοστο- λογήσεις στην κατασκευή των δημοσίων έργων. Αυτή η τάση δημιούργησε την ανάγκη να επιβληθούν ασφυκτικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί σε κάθε τομέα της δημόσιας διοίκησης, που διόγκωσαν την γραφειοκρατία και έγιναν τροχοπέδη στην φυσιολογική εξέλιξη ενός έργου, από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο του Φράγματος Νεστορίου, η οποία από το 2014 πέρασε από… σαράντα κύματα μέχρι να “ξεκολήσει” από τα συρτάρια του υπουργείου και να ανατεθεί μόλις πρόσφατα στον ανάδοχο για την εκπόνησή της.

Τις χρονοβόρες διαδικασίες στην εκτέλεση των έργων, ενισχύουν η απειρία και η άγνοια των περισσότερων αιρετών (δημάρχων, αντιδημάρχων κλπ) στις βασικές λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης . Ειδικά των νεοεκλεγέντων, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς “αναντικατάστατους” και φροντίζουν μόνο για την δημόσια εικόνα.

Και επειδή δεν μπορούν να καταπιαστούν με τα μεγάλα και δύσκολα, προσαρμόζονται στα μικρά και εύκολα, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και αυξάνουν την δημοτικότητά τους στην πλειοψηφία των δημοτών.

Ενώ αντίθετα κάποιοι δήμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία, που έχουν καταφέρει να εντάξουν μεγάλα έργα είτε λόγω ωριμότητας είτε λόγω… γνωριμιών με την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, ζουν με τον καθημερινό εφιάλτη, μήπως κάτι πάει “στραβά” στη όλη διαδικασία και βρεθούν μπροστά σε απεντάξεις έργων με την παραμικρή αιτία!

Πάνω σ΄ αυτό, την μεγαλύτερη ευθύνη έχει η Περιφέρεια, η οποία ουδέποτε είχε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλους τους δήμους (ακόμα και τους πιο ανεπαρκείς) για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στην περιοχή.

Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και η πολύ μικρή απορροφητικότητα στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, η οποία δεν ξεπέρασε το 10% την προηγούμενη πενταετία…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ