unnamed-1

Γιατί κινδυνεύει το Φράγμα Νεστορίου!

Σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, κάλεσε προχθές τους τοπικούς φορείς να συστρατευθούν άπαντες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να αρθούν τα εμπόδια και να ξεκινήσει η κατασκευή του Φράγματος, που έχει “παγώσει” εδώ και ένα χρόνο!

Με το ίδιο ύφος ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος, έκανε έκκληση προς όλους “Να κινηθούμε πιο δυναμικά το προσεχές διάστημα, για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι υπηρεσίες του υπουργείου είτε σ΄ ένα συμβιβασμό με την ανάδοχο εταιρεία είτε στην οριστική λύση της σύμβασης μ΄ αυτή”.

Ενώ ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, στην τελευταία διαδικτυακή συνέντευξη δήλωσε προς την Καστοριανή Εστία ότι “Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να “ξεκολλήσει” το έργο. Δυστυχώς παραλάβαμε ένα τελματωμένο έργο, χωρίς καμία πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια. Και το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Περιφέρεια, εμένα προσωπικά δεν με ικανοποιεί”!

Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που συνθέτουν την εικόνα της κακοδαιμονίας, ενός έργου που χαρακτηρίστηκε “εμβληματικό” για την περιοχή και τώρα έχει στοιχειώσει… στην συνείδηση των κατοίκων. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χειρότερα έπονται!

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο περιφερειάρχης στην Καστοριανή Εστία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε από το υπουργείο, ο αρχικός ανάδοχος δικαιώθηκε ως προς την δικαστική προσφυγή, στα αστικά δικαστήρια και τώρα διεκδικεί αποζημίωση της τάξης των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για να αποχωρήσει! Παράλληλα όμως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να συμμετέχει και πάλι σε ένα νέο διαγωνισμό για το ίδιο έργο, διεκδικώντας επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει τις εργασίες από εκεί που σταμάτησε πριν αποχωρήσει!

Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, το έργο άρχισε να απαξιώνεται σε κεντρικό επίπεδο, όταν άρχισαν σταδιακά να αίρονται και οι ανάγκες για τις οποίες επιλέχθηκε να γίνει!

Το συγκεκριμένο έργο χωρίζεται, όπως είναι γνωστό σε τρία υποέργα που είναι: α) Το κυρίως φράγμα, που θα λειτουργήσει ως ταμιευτήρας νερού δια πάσαν χρήση. β) το αρδευτικό δίκτυο που θα αρδεύσει έκταση 72.000 στρεμμάτων κατά μήκος του Αλιάκμονα και γ) τον υδροηλεκτρικό σταθμό, που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα αποφέρει έσοδα περίπου 1.100.000 ευρώ στον Δήμο Νεστορίου.

Αρχικά δόθηκε έμφαση στην καατσκευή του αρδευτικού δικτύου, αλλά η μελέτη του έργου που ήταν να προκηρυχθεί το 2014, είχε τελματώσει στα συρτάρια του υπουργείου και μόλις πρόσφατα ανασύρθηκε για να προκηρυχθεί επιτέλους.

Παρόλα αυτά οι τοπικοί φορείς δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση του έργου στο ορατό μέλλον και όπως εκμυστηρεύθηκε κορυφαίος πολιτικός παράγοντας του τύπου: το Φράγμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε τα επόμενα 20 χρόνια!

Σ΄ αυτό συνηγορεί κι ένας ακόμα “αστάθμητος” παράγοντας, που ακούει στο όνομα “αγωγός ΤΑΡ” ο οποίος τέμνει την πεδιάδα του Αλιάκμονα κάθετα και απαγορεύει την κατασκευή καναλιών άρδευσης, πάνω από το “έδαφός” του!

Αυτός ήταν εξάλλου κι ο λόγος που ο Γ. Κασαπίδης, στην τελευταία συνέντευξη, έκανε λόγο για ένα έργο που θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα αρδεύσει 40.000 στρέμματα με φυσική κατάκλιση (κανάλια) και στην δεύτερη άλλες 30.000 στρέμματα με άντληση (;)

Εντύπωση, ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από τον δήμαρχο Νεστορίου, οι άλλοι δύο δήμαρχοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, φαίνεται να έχουν αποστασιοποιηθεί από τις διεκδικήσεις για το Φράγμα, αν και θεωρούνται άμεσα ωφελημένοι, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αρδευόμενων εκτάσεων ανήκει στην επικράτειά τους.

Δυσκολίες όμως συναντάει και το τρίτο σκέλος του έργου, που είναι ο υδροηλεκτρικός σταθμός.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της “Καστοριανής Εστίας” η πορεία της κατασκευής του Φράγματος, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στον υδροηλεκτρικό σταθμό, σαν πρώτη προτεραιότητα.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού είχε απασχολήσει τον Δήμο Νεστορίου από το 2016 όταν ο τότε δήμαρχος Πασχάλης Γκέτσιος με δηλώσεις του στην Καστοριανή Εστία είχε αναπτύξει τα οφέλη που θα προκύψουν για τον δήμο, τα οποία υπολογίζονταν σε 1.100.000€ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην δημάρχου Νεστορίου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας “Προσφοράς σύνδεσης”, βάσει της οποίας η ΔΕΗ δεσμεύεται να αγοράσει τα παραγόμενο ρεύμα από τον υδροηλεκτρικό σταθμό του φράγματος και επιβαρύνει τον διαχειριστή του έργου με 950.000 € περίπου, είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ένταξης του έργου.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο στάδιο που είναι η αδειοδότηση εγκατάστασης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η κατασκευή του έργου, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς θα
αποφέρει έσοδα στον Δήμο Νεστορίου της τάξης του 1.100.000 ευρώ το χρόνο.
Το αίτημα της “προσφοράς σύνδεσης” προς την ΔΕΗ έγινε αποδεκτό κατά προτεραιότητα, ύστερα από επίμονες και συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Πασχάλη Γκέτσιου και των συνεργατών του.

Σύμφωνα με την διαδικασία, τα στάδια υλοποίησης του έργου είναι τέσσερα:

α) Η αδειοδότηση του έργου από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που δόθηκε πριν από χρόνια στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς.

β) Το δεύτερο και δυσκολότερο στάδιο είναι η “Προσφορά σύνδεσης” που δεσμεύει την ΔΕΗ να αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα και τώρα απομένουν μόνο οι υπογραφές για να αποσταλει εντός δέκα ημερών στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς.

γ) Το επόμενο στάδιο είναι η άδεια εγκατάστασης του κατασκευαστή του έργου, η οποία δίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

δ) Και τελευταίο είναι η κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα κατασκευάζεται παράλληλα με το φράγμα του Νεστορίου.

Στα αρνητικά της πορείας του φράγματος καταγράφεται η καθυστέρηση της μεταφοράς του ως έργο – γέφυρα από το ΕΣΠΑ στο ΣΕΣ, όπως έχει προγραμματιστεί από την διαχειριστική αρχή του υπουργείου.

Επίσης μεγάλη καθυστέρηση, που ξεπερνάει τα δύο χρόνια, παρατηρείται στο αρδευτικό δίκτυο του φράγματος, όπου δεν έχει συσταθεί ακόμα η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών οι οποίες έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες