Πανελλαδικές Εξετάσεις: Βατά και κατανοητά τα θέματα σε Γλώσσα και Έκθεση

Δείτε τα κείμενα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη και του Κώστα Τσιρόπουλου και το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου για το βιβλίο, την γραφή και τον ελεύθερο χρόνο στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι

Κατανοητά και βατά χαρακτηρίζουν καθηγητές αλλά και οι πρώτοι μαθητές που βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα τα θέματα σε Γλώσσα και Λογοτεχνία στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψηφίοι στην πρεμιέρα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών 2020 οι υποψήφιοι των γενικών Λυκείων κλήθηκαν να διαχειριστούν κείμενα για το βιβλίο, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο.

Συγκεκριμένα τα τρία κείμενα που τέθηκαν στους υποψηφίους είναι ένα απόσπασμα από κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ένα κείμενο του συγγραφέα μεταφραστή και εκδότη Κώστα Τσιρόπουλου από την Συλλογή Δοκιμίων «Η μόνωση ως συνομιλία» και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου.

Δείτε ΕΔΩ το θέμα της Γλώσσας για τους υποψηφίους με το νέο σύστημα.

Οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα κλήθηκαν να χειριστούν ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη από το ΒΗΜΑ με θέμα την ανάγνωση.

Δείτε ΕΔΩ το θέμα των υποψηφίων με το παλαίο σύστημα

Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.970 θέσεις, με την πλειονότητα να εξετάζεται με το αποκαλούμενο νέο σύστημα ενώ 7.752 υποψήφιοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα.

Το «παλαιό» είναι το σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια κατά το σχολικό έτος 2018-19. Με αυτό το σύστημα, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα Λατινικά, ενώ σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας με αυξημένο συντελεστή στον υπολογισμό των μορίων.

Το νέο σύστημα είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά για το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο προβλέπει την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας και την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών με το μάθημα της Κοινωνιολογίας.

protothema.gr