Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αρχική Ελλάδα Εργασία Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί με την Συν-Εργασία

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί με την Συν-Εργασία

Μεγάλο στοίχημα για κυβέρνηση – εργαζόμενους και εργοδότες η συμμετοχή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία. Αναλυτικά παραδείγματα για το πώς επιμερίζεται το κόστος μεταξύ των τριών μερών. Ζητούμενο η συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα  ο νέος μηχανισμός στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων με τον κωδικό «Συν-Εργασία». Πρόκειται για ένα δύσκολο  εγχείρημα καθώς παρ’ ότι η κυβέρνηση  είναι αποφασισμένη να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις με περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε 4 μήνες, οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που χτύπησε και την χώρα μας είναι τόσο μεγάλες, που καθιστούν αμφίβολη τη μαζική συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβαρυνθούν με περίπου 12% επί του συνολικού εργοδοτικού κόστους, αφού για μισή εργασία θα πληρώνουν μεν μισό μισθό, όμως θα πρέπει να καταβάλλουν κι ένα σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών εισφορών, επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Μάλιστα, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα σε βελτιωτικές κινήσεις, θεσμοθετώντας για το πρώτο κρίσιμο διάστημα έως τις 31 Ιουλίου, και την επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών, μειώνοντας την επιβάρυνση από περίπου  16%, κοντά στο 12%. 

Περισσότερα στο Euro2day