Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχική Τελευταίες ειδήσεις Πότε θα αγοράζει το κράτος πρώτη κατοικία δανειοληπτών

Πότε θα αγοράζει το κράτος πρώτη κατοικία δανειοληπτών

Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο του νέου πτωχευτικού. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι με βάση τα εισοδηματικά και όχι μόνο κριτήρια. Πως ορίζονται οι ευάλωτοι. Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να κλειδώσουν τα τελικά όρια.

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων ένταξης στην ρύθμιση του δανείου τους μέσω της μεταβίβασης του ακινήτου-πρώτης κατοικίας στον δημόσιο «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια των ευάλωτων ομάδων προσδιορίζει το άρθρο 163 των κειμένων του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Επίσης, το άρθρο ξεκαθαρίζει ότι την διαχείριση του Φορέα θα αναλάβει εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και ότι ο Φορέας θα τιτλοποιεί τα μελλοντικά έσοδα από τα ενοίκια καθώς και τις απαιτήσεις από την πώληση ακινήτων, σε περίπτωση λύσης μίσθωσης επί του ακινήτου.

Με βάση τα οριζόμενα, που βέβαια θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για να κλειδώσουν τα όρια, ο μισθωτής δύναται μετά τα πρώτα 3 χρόνια να αιτηθεί μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς σε 20 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι ευάλωτοι οφειλέτες έχουν δικαίωμα λήψης επιδόματος ενοικίου.

Περισσότερα στο Euro2day