Στο ΥΠΕΞ εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης – Διάβημα Αθήνας προς Αγκυρα

Διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα επέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ,  με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκλήθη νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε το διάβημα.

Υπενθυμίζεται ότι για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» έκανε λόγο νωρίτερα, με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ο Ελληνας ΥΠΕΞ

in.gr