Νέα πρωτόκολλα για τους ελέγχους των τουριστών στα αεροδρόμια θα ισχύουν με το άνοιγμα του τουρισμού, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων, αλλά και της προστασίας τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της χώρας από την πανδημία του κοροναϊού

 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα ισχύσουν διαφορετικά πρωτόκολλα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και άλλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με τις πτήσεις από το εξωτερικό -σε πρώτη φάση- να μην ξεπερνούν τις οκτώ ανά ημέρα.

Οι έλεγχοι

Κατά το ίδιο μέσο, οι τουρίστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από «κόκκινες» χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κοροναϊό, θα υποβάλλονται σε τεστ και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα θα παραμένουν για καραντίνα για μία ημέρα.

Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα περάσουν την καραντίνα σε κατάλυμα που παρέχει το κράτος ή δικής τους επιλογής.

Σε ό,τι αφορά τους επιβάτες οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα από μη επιβαρυμένες χώρες, ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιούνται σε όλους μοριακά τεστ, ενώ θα φτάνουν πτήσεις μόνο από χώρες που θεωρούνται «πράσινες», όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: Τουρίστας που θα ταξιδέψει από τη Ρώμη στο Ηράκλειο μέσω Αθήνας:

Μόλις φτάσει στην Αθήυνα θα υποβληθεί σε μοριακό τεστ. Στη συνέχεια θα συνεχίσει για τον τελικό του προορισμό, το Ηράκλειο όπου και θα μπει σε καραντίνα μίας ημέρας. Μπορεί να μείνει σε κατάλυμα που του διαθέτει το κράτος ή σε όποιο άλλο εκείνος επιλέξει.

Παράδειγμα 2: Τουρίστες από «πράσινη» χώρα προέλευσης

Μόλις φτάσει η πτήση στην Ελλάδα θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες. Στόχος είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ. Θα δίδεται προτεραιότητα σε τουρίστες από πιο επιβαρυμένες χώρες.

Παράδειγμα 3: Τουρίστες στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, θα φτάνουν τουρίστες μόνο από «πράσινες» χώρες. Θα γίνεται έλεγχος σε όλους τους επιβάτες αλλά δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Οι αρχές θα κρατούν τα στοιχεία των τουριστών προκειμένου να τους ενημερώσουν άμεσα σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ.

in.gr