Ξεκινάει το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας

Σε λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ο νέος μηχανισμός στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων με τον κωδικό «Συν-Εργασία». Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς, παρότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις με περισσότερο από 1 δισ. ευρώ σε 4 μήνες, οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που χτύπησε και τη χώρα μας είναι τόσο μεγάλες, που καθιστούν αμφίβολη τη μαζική συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβαρυνθούν με ένα 12% επί του συνολικού εργοδοτικού κόστους, αφού για μισή εργασία θα πληρώνουν μεν μισό μισθό, όμως θα πρέπει να καταβάλλουν κι ένα σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών εισφορών, επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Μάλιστα, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε μέσα στην εβδομάδα σε βελτιωτικές κινήσεις, θεσμοθετώντας για το πρώτο κρίσιμο διάστημα, έως τις 31 Ιουλίου, και την επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών, μειώνοντας την επιβάρυνση από το 16% στο 12%.

Ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» θα παραμείνει ενεργός έως 15 Οκτωβρίου. Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου ή έστω κάποια διαβούλευση, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μήνου, για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του. Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται. Επίσης, θα καταβάλλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη θα καταβάλλει ο εργοδότης. Μάλιστα, οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί του μισθού που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Στον αντίποδα, μειωμένα, με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές και όχι τις αρχικά προβλεπόμενες, θα υπολογίζονται το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων. Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί που στις 30 Μαΐου, που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, είχαν σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οσο για τις επιχειρήσεις, βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να παρουσίασαν μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από τη Δευτέρα, καταργείται η διάταξη που προβλέπει τη χρήση προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας με την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας χωρίς κάποια επιδότηση, προκειμένου να μη λειτουργεί ανταγωνιστικά στον νέο μηχανισμό.

Παράδειγμα

Η «Κ», με τη συμβολή της επιστημονικής ομάδας του taxheaven, παρουσιάζει παραδείγματα που δείχνουν πώς θα λειτουργήσει από Δευτέρα ο νέος μηχανισμός. Ετσι, έστω εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, που καλείται από 15 Ιουνίου να εργαστεί κατά 50% λιγότερο. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος «κοστίζει» στον εργοδότη του 1.242,30 ευρώ. Βέβαια, πριν από την ένταξή του στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» λάμβανε στην τσέπη του 830,08 ευρώ

(ύστερα από φόρους και εισφορά αλληλεγγύης). Μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα, θα λάβει καθαρά 671,9 ευρώ, ήτοι 83,08% του αρχικώς καταβαλλόμενου ποσού. Θα παρέχει βέβαια εργασία τις μισές ώρες της εβδομάδας ή τις μισές εβδομάδες τον μήνα. Το κράτος θα πληρώσει για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο 254,01 ευρώ έως το 60% του χαμένου μισθού, αλλά και επιπλέον 72,99 ευρώ για το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο διάστημα που ο εργαζόμενος δεν δούλευε. Οσο για τον εργοδότη, αυτός θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 746,96 ευρώ, με τη διαφορά στο εργοδοτικό κόστος να είναι της τάξης του 39,92%. Προσοχή όμως. Οπως επισημαίνουν επιχειρηματίες, δεν πρόκειται για κέρδος της επιχείρησης, αφού οι εργαζόμενοι θα παρέχουν μειωμένη εργασία.

 

kathimerini.gr