Ενεργειακή σύμπραξη με οικονομική φτώχεια (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Δεν πρόλαβε να δημοσιοποιηθεί το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Κστοριάς και Νεστορίου, για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, που θα μειώσει δραστικά το ενεργειακό κόστος της λειτουργίας τους και εμφανίστηκαν τα πρώτα εμπόδια στον ορίζοντα.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Νεστορίου δημόσια, για να συμμετέχει ένας φορέας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην οφείλει στην ΔΕΗ.

Ή θα πρέπει να εξαιρεθούν τα νομικά πρόσωπα ενός Δήμου που χρωστάνε, για να ενταχθούν τα υπόλοιπα. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα!

Τουλάχιστον για τον αντισυμβαλλόμενο Δήμο της Καστοριάς του οποίου τα περισσότερα νομικά πρόσωπα οφείλουν στην ΔΕΗ και μάλιστα με εξωπραγματικά χρέη!

Νωπές άλλωστε είναι οι μνήμες του περασμένου έτους, όταν η δημοτική αρχή του Γιάννη Κορεντσίδη κλήθηκε με το “καλημέρα”, να διαπραγματευθεί με την ΔΕΗ την επανασύνδεση αρκετών παροχών δημοτικών κτηρίων και γυμναστηρίων που είχαν διακοπεί λόγω οφειλών!

Υπάρχουν όμως και οι λεγόμενες δημοτικές επιχειρήσεις, που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον Δήμο, αλλά η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τον ίδιο λόγο!
Με πιο οφθαλμοφανές παράδειγμα το λατομείο της “Μακεδνός” που ανέστειλε την λειτουργία του τα τελευταία χρόνια, διότι αν και μονοπωλειακο είδος για την περιοχή, κατάφερε να εκτοξεύσει τις οφειλές προς την ΔΕΗ στις 170,000 ευρώ περίπου!
Όπως και το παράδειγμα της ΔΕΥΑΚ, που αν δεν υήρχε ο κοινωνικός αντίκτυπος από την διακοπή λειτουγίας της ύδρευσης και της αποχέτευσης, θα είχε βάλει προ πολλού “λουκέτο” από το ανεξέλεγκτο χρέος προς την ΔΕΗ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που προτείνει το σύμφωνο συνεργασίας, δίνει μια “χαραμάδα” αισιοδοξίας, ότι μπορεί το χρέος των δομών του Δήμου Καστοριάς να γίνει μεσοπρόθεσμα διαχειρίσιμο.

Προς το παρόν όμως παραμένει βασικό εμπόδιο και ανασταλτικός παράγοντας για την ένταξή τους σ΄ αυτό, όπως δηλώνει ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος, του οποίου ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα. Χωρίς προφανώς να συνυπολογίζεται το χρέος της περιβόητης ΔΕΡΑΣΕΝ, που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειτουργίας, για τους γνωστούς λόγους…

Για τον Δήμο Καστοριάς όμως, υπάρχει το… τετελεσμένο! Και αν εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ΔΕΥΑΚ, Μακεδνός και λοιπές δημοτικές επιχειρήσεις, δεν απομένουν παρά μόνο κάποιες δομές, ανταποδοτικού χαρακτήρα προς τις δημόσιες επιχορηγήσεις…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ