Ημερίδα για τις αρκούδες: “Είμαστε με δεμένα χέρια” λένε οι τοπικοί φορείς!

Ενώ υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση περιστατικών εισβολής αρκούδας σε κατοικημένους χώρους, δεν υπάρχουν τα αποτρεπτικά μέσα στην διάθεση των αρμόδιων αρχών, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά με “δεμένα χέρια” απέναντι στον καθημερινό κίνδυνο, να απειλούνται ακόμα και ανθρώπινες ζωές σε μια τέτοια συνάντηση!

 

Αυτό αναφέρθηκε κατά την διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε την π. Παρασκευή στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καστοριάς, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια και  την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που συγκροτούν τις ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών με πρωταγωνιστές τις αρκούδες.

 

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπρόσωπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Αρκτούρος”, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την εγκυρότητα του περιστατικού της επίθεσης αρκούδας σε 26χρονο κτηνοτρόφο από την Αγία Άννα και ζήτησε… ιατροδικαστική έκθεση για να πεισθεί!

 

Για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον βουλευτή, ο οποίος επισκέφθηκε και με την ιδιότητα του ιατρού τον τραυματία στο νοσοκομείο.

Ενώ ο εκπρόσωπος της “Καλλιστώς” απαντώντας σε σχετική ερώτηση της “Καστοριανής Εστίας” παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στον άνθρωπο, της αρκούδας που διαβιεί στους ορεινούς όγκους, μ’  αυτή που περιφέρεται στα περιαστικά δάση προς αναζήτηση τροφής. Και ζήτησε να εξετάζεται εξατομικευμένα η συμπεριφορά του κάθε ζώου.

 

Διαφωνία επίσης υπήρξε μεταξύ των τοπικών φορέων και των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ως προς τον αριθμό των ζώων που υπάρχει στο οικοσύστημα της περιοχής, με τους πρώτους να ανεβάζει τον αριθμό στα 500-600 ζώα, ενώ οι οικολόγοι να τον απομειώνουν στα 80-150, με δεδομένο ότι η αρκούδα μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις μέσα σε μια νύχτα, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Περισσότερα στην έντυπη “Καστοριανή Εστία” της Πέμπτης 31 Ιουλίου 2020