Κοροναϊός : Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα – Για ποιες χώρες

Σε συναγερμό βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας για τα εισαγόμενα κρούσματα του νέου κοροναϊού και την έξαρση της πανδημίας σε αρκετές βαλκανικές χώρες.

Κυβέρνηση και επιστήμονες από την 1η Ιουλίου όπου και «άνοιξε» επίσημα η τουριστική σεζόν, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων, καθημερινά επιτηρούν την επιδημιολογική κατάσταση στις γειτονικές χώρες, ενώ τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα ακόμα και τη νύχτα.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες από τα 24 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 7 μόλις ήταν εισαγόμενα. Έτσι, εντείνονται οι έλεγχοι για κοροναϊό στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα βόρεια σύνορα, ύστερα από τον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ποιο είναι το απρόβλεπτο; Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες. Δεν το περιμέναμε αυτό. Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι πρέπει να κάνουμε; Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα. Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Υπογράμμισε δε ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές. Κι επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν «μαϊμού» ή πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό».

Ελέγχους στα βόρεια σύνορα

Στην απόφαση της κυβέρνησης να εντείνει τους στοχευμένους έλεγχους στα βόρεια σύνορα της χώρας, για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τονίζοντας χθες ότι ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες με την Αλβανία. 

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.

Οι ξένοι ταξιδιώτες που εισέρχονται από τον Προμαχώνα

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας από τον Προμαχώνα, ισχύει η οδηγία που απαιτεί από τον ταξιδιώτη να έχει υποβληθεί σε τεστ κοροναϊού, τουλάχιστον 72 ώρες πριν περάσει τα σύνορα.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από τον Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν.
  • Η υποχρέωση του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
  • Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών από βαλκανικές χώρες