Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα: «Βαφτίζει» τουρκική την περιοχή κοντά στο Καστελόριζο – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις μας

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο, μετά την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας χθες νωρίς το απόγευμα, οπότε και εκδόθηκε η παράνομη Navtex και η αποστολή του Oruc Reis για έρευνες ανάμεσα στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου, σε συνδυασμό με υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και κυρίως οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται από χθες σε διαρκή ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Αγκυρας.

Η Αθήνα ενημέρωσε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας  ενώ προχώρησε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, καλώντας τη να τερματίσει τις προκλήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, κατά την οποία δεν αποκλείεται να συζητήθηκε η τουρκική προκλητικότητα.

Στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέροντας προκλητικά ότι η περιοχή κοντά στο Καστελόριζο που δεσμεύει με την παράνομη navtex ανήκει στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τουρκικά πλοία αναπτύσσονται στο Αιγαίο, απέναντι από ελληνικά νησιά ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι προκλητικές και πλέον επικίνδυνες κινήσεις της Τουρκίας, οδηγούν σε θερμό επεισόδιο. 

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα : «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Στη σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και το διάβημα για τη NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο Καστελόριζο, η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με μια νέα πρόκληση, καθώς ισχυρίζεται ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει ότι  η περιοχή που δεσμεύει με την navtex για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επίσης αναφέρει ότι στην ίδια περιοχή στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μάλιστα  χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει προκλητικά πως δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Επαναλαμβάνει παράλληλα τις εκκλήσεις στην Αθήνα για διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσεις τις προκλητικές της ενέργειες.

Το αυστηρό διάβημα της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι η  ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με ψυχραιμία τα γεγονότα. Ενημέρωσε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας  ενώ προχώρησε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, καλώντας τη να τερματίσει τις προκλήσεις.

«Η  αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», σημείωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Επί ποδός οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις – Τουρκικά πλοία στο Αιγαίο

Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας βρίσκονται επί ποδός και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην τακτική ανάπτυξη μονάδων του στόλου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο το Καστελόριζο. Σύμφωνα με πληροφορίες και από τουρκικής πλευράς καταγράφονται αντίστοιχες κινήσεις. Περισσότερες από 10 κύριες μονάδες του τουρκικού στόλου έχουν βγει από το ναύσταθμο του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Επιπλέον, στην περιοχή Κας της Τουρκίας, απέναντι από το Καστελόριζο, έχει εντοπιστεί συγκέντρωση τουρκικών ειδικών δυνάμεων (SAT), καθώς επίσης και φουσκωτά σκάφη με διπλές εξωλέμβιες.

Περίπου 30 μονάδες του τουρκικού στόλου βρίσκονται  σε μια περιοχή που ξεκινά από τη Χίο και καταλήγει στο Καστελόριζο. Φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι και πετρελαιοφόρα των Τούρκων έχουν “τραβηχτεί” από τα χωρικά ύδατα και βρίσκονται απέναντι από ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το militaire.gr. Ο κύριος όγκος των δυνάμεων τους παραμένει στο Καστελόριζο και στη Ρόδο.

Σύμφωνα με όσα είπε ανώτατος παραγοντας στο protothema.gr αν ητουρκική πλευρά επιμείνει και αποστείλει στην περιοχή 100-120 μίλια νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων για έρευνες η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχεδιασμό της αντίδρασής της βάσει των «κόκκινων» γραμμών που εδώ και αρκετές εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν διατυπώσει σε φίλους και συμμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή μόλις μας δοθούν οι σχετικές οδηγίες» είπε στο ίδιο μέσο αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι το ηθικό των πληρωμάτων του Στόλου είναι υψηλό. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι χειριστές, οι τεχνικοί και όλο το σύστημα πρώτης γραμμής της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η παρέμβαση του State Department και τα αμφισβητούμενα ύδατα

Παρέμβαση στο θέμα έγινε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μιλούν για «αμφισβητούμενα ύδατα» αναφερόμενοι στην θαλάσσια περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδεικνύοντας ότι επί της ουσίας η Ουάσιγκτον υιοθετεί τις προκλητικές θεωρίες της Τουρκίας και ανοίγει συζήτηση για «γκρίζες» ζώνες.

Επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας,  Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Λιβύη και τη Συρία, τις εξελίξεις στις διμερείς τους σχέσεις και ιδιαίτερα την οικονομία και τον τουρισμό καθώς και θέματα συνεργασίας μετά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με το sigmalive που επικαλείται το ΚΥΠΕ, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρεται αν συζήτησαν και την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο δεν αποκλείεται στην τηλεφωνική συζήτηση, να τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο με τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, έλαβε χώρα, μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάας, κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ», κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι «η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Οι προκλητικές και πλέον επικίνδυνες κινήσεις της Τουρκίας, οδηγούν σε θερμό επεισόδιο εάν δεν αλλάξει κάτι, εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα με όσα είπε στο sigmalive ο Βασίλειος Μαρτζούκος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, προέχει η αποτροπή, προσθέτοντας πως είναι ορατό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Αυτή ήταν μια περίοδος παρατεταμένης έντασης, αλλά η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία συνιστά ξεχωριστή διάτρητη πράξη που αλλάζει την ένταση και την κατευθύνει προς την κρίση.

Εάν κάτι δεν αλλάξει, πάμε προς την κρίση, ανέφερε.

Εναπόκειται, τόνισε, και στον διεθνή παράγοντα και στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να συνάδουν οι ενέργειες οι διπλωματικές, οι στρατιωτικές και οι πολιτικές, σημείωσε.

Και τόνισε πως θα πρέπει να γίνεται στενή παρακολούθηση των ενεργειών της Τουρκίας για να διαγνωσθούν οι προθέσεις της. 

Από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, ανέφερε μιλώντας στο ίδιο μέσο: «Με ξενίζει ότι ενώ ο Πρόεδρος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας θα γίνουν τον Σεπτέμβριο».

Εφόσον και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες του ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να ζητηθεί σύγκληση για να καταγγελθεί η Τουρκία, τόνισε.

Σχετικά με τον χάρτη των περιοχών που αφορά η NAVTEX, ανέφερε πως λείπει σχεδόν παντελώς η αχίλλειος πτέρνα, που είναι η Κύπρος.

Αν εκτονωθεί η κρίση, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Αμερικανών και Ρώσων, πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Ερντογάν προς την Ελλάδα είναι πως «εάν προχωρήσω έχετε την επιλογή να με χτυπήσετε, αν δεν θέλετε να με χτυπήσετε θα δεχθείτε διάλογο με τους δικούς μου όρους».

in.gr