Ερντογάν: Ανακαλύψαμε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Την ανακάλυψη από την Τουρκία μεγάλου αποθέματος υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας την έκπληξη που είχε προαναγγείλει την Τετάρτη.

«Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για κοίτασμα – μαμούθ φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, το πλοίο Φατίχ εντόπισε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού. «Περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα» πρόσθεσε.

 

Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

 

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορίας της Τουρκίας

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως μέχρι το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η άντληση αερίου από τη συγκεκριμένη γεώτρηση.

Ξεκαθάρισε, δε, πως η χώρα του δεν θα σταματήσει μέχρι να γίνει κορυφαίος ενεργειακός εξαγωγέας, ενώ εκτίμησε πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο στην περιοχή. «Αυτό είναι ένα μέρος του κοιτάσματος που βρέθηκε».

Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Ενέργειας, Φατίζ Ντονμέζ, είχε σταλεί στο γεωτρύπανο Φατίχ που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειώνεται πως η εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε ποσοστό το 95%.

 

Οι προκλητικές αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο

Από τις δηλώσεις Ερντογάν δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον τούρκο πρόεδρο να σημειώνει εμφατικά πως «περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Θα εκδώσουμε κι άλλες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δικαιωνόμαστε με αυτά που κάνουμε» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ερευνών, ενώ επεσήμανε πως πίσω από τα «παιχνίδια» που παίζονται στη Μεσόγειο υπάρχει μεγάλη μάχη για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.

Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ΕΕ είναι διπρόσωπη. Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό που κάνει η Ευρώπη, απλά θα μειώσει την υπόληψη της Ευρώπης».

 

«Η Ελλάδα το κακομαθημένο παιδί της ΕΕ»

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε για ακόμη μια φορά κατά της Ελλάδας, αποκαλώντας την «κακομαθημένο παιδί» της ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τους στόχους μας, προστατεύοντας τα συμφέροντά μας. Όλοι όσοι μας αντιτίθενται σε αυτό το μονοπάτι, η Ελλάδα κατά πρώτο λόγο, ξέρουν ότι έχουμε δίκιο. Η ΕΕ, η οποία έχει κακομάθει την Ελλάδα, για άλλη μια φορά προδίδει τις αρχές της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι άκυροι χάρτες, που δεν έχουν σημασία, θα προκαλέσουν μια μέρα τη μεγαλύτερη ζημιά στην ίδια την ΕΕ».

Δείτε τη φιέστα που έστησε ο Ερντογάν με φόντο τη Μαύρη Θάλασσα