Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε – Ο Μάας άκουγε σιωπηλός

Απειλές εναντίον της Ελλάδας και των συμμάχων της εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί χωρίς να διστάσουμε”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, λέγοντας “ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε (μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάας) έδειξε το επίπεδό του” και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε - Ο Μάας άκουγε σιωπηλός

“Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο” είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι προκλήσεις του Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκαν στην Ανατολικη Μεσόγειο, αλλά μίλησε και για μειονότητα της Θράκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία και χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο “κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ”.

Από την πλευρά, του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο και υπογράμμισε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

1

Μάας από Αθήνα: Στηρίζουμε την Ελλάδα αλλά…χρειάζεται διάλογος με την Αγκυρα- “Αρκεί μια σπίθα για ανάφλεξη”

“Προσβλέπουμε στη δημιουργία καταλόγου κυρώσεων που θα παρουσιαστούν στο Βερολίνο”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γερμανό ομόλογό του, με τον Χάικο Μάας από την πλευρά του να κάνει λόγο για παιχνίδι με τη φωτιά, τονίζοντας πως αρκεί μια σπίθα για ανάφλεξη.

Όπως είπε ο Χάικο Μάας: “Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Αγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση”.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως έχει δυο μηνύματα. “Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα”.

1

Δένδιας: Παρατηρούμε διατύπωση νέο-οθωμανικών ιδεολογημάτων επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσόγειου

Όπως τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, “αντί για αποκλιμάκωση παρατηρούμε νέες προκλήσεις, διατύπωση άκριτου επεκτατισμού, υπονόμευση σταθερότητας περιοχής. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί στην δημιουργία δικαίου, δεν χωρούν διπλά σταθμά, διπλά στάνταρντς, το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται υπεράσπιση, προσβλέπουμε στη δημιουργία καταλόγου κυρώσεων που θα παρουσιαστούν στο Βερολίνο“.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι έιχε μια συζήτηση με τοπν Χάικο Μάας ενόψει του άτυπου συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών. Όπως σημείωσε “εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων. Αντί για αποκλιμάκωση, παρατηρούμε νέες προκλήσεις. Παρατηρούμε απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων, διατύπωση νέο-οθωμανικών ιδεολογημάτων επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσόγειου, συνεχιζόμενη υπονόμευση σταθερότητας όλης της περιοχής με κραυγαλέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε βάρος δύο κρατών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου”.

1

Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της”.

Χωρίς μεγαλοστομία και αλαζονεία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του “άλλος πράττειν”. Υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται. Δεν υπάρχει διάλογος. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές”, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μάας

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

“Η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση” αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μητσοτάκης - Μάας

thetoc.gr