Κάιρο: Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι – Δείτε βίντεο από την υπογραφή της συμφωνίας

Συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επιτεύχθηκε στο Κάιρο, όπου μετέβη εσπευσμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την υπογραφή της συμφωνίας και την κοινή συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου

simfonia__1_
simfonia__4_

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Σαμέχ Σούκρι επισήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Σούκρι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το skynewsarabia, ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν, μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές». «Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία» συμπλήρωσε, τονίζοντας η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». «Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών» σε επίπεδα υπουργός. Οπως επισήμανε, η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «δεν είναι νόμιμη».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο».

Διπλωματικές πηγές, νωρίτερα,  επιβεβαίωσαν το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι θα έχει  συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.  Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.  Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αφορούν προς το παρόν το νότιο τμήμα και όχι το ανατολικό- μένει, δηλαδή, προς το παρόν εκτός οριοθέτησης ζώνης το Καστελόριζο. Η  συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου «ακυρώνει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Το μεγάλο βήμα προς τη συμφωνία είχε γίνει κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κάιρο τον Ιούνιο. Οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και πλέον όταν κρίθηκε ότι η κατάσταση είχε ωριμάσει ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη, αιφνιδιαστικά, στο Κάιρο. Μια συμφωνία με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά σημαντικά και εν όψει της επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία.

Το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στην Αθήνα μόλις λίγες ημέρες πριν, δηλαδή στις 29 Ιουλίου, αποτελεί ένδειξη της σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, επικοινωνώντας μάλιστα, στο μεσοδιάστημα τηλεφωνικά με τον κ. Δένδια για… την Ανατολική Μεσόγειο. Η προώθηση, άλλωστε, του ζητήματος έθετε ως προϋπόθεση την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία διαφάνηκε ότι υπήρξε όταν ο κ. Δένδιας είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, επισκεπτόμενος και πάλι το Κάιρο.

«Είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν το απόγευμα συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης, συνέντευξη η οποία λόγω και του αιφνίδιου χαρακτήρα της συνάντησης, έχει ήδη κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον διεθνώς.

«Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι συζήτησε σε συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια για τα μέσα για την ενίσχυση των διμερών δεσμών σε διάφορους τομείς, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Σούκρι τόνισε στον κ. Δένδια ότι η Αίγυπτος δίνει μεγάλη προσοχή στον συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέρον, προκειμένου να επιτευχθούν τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η περιφερειακή ασφάλεια και ασφάλεια» αναφέρουν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, ενώ στο πλαίσιο των σημερινών ανακοινώσεων θα υπάρξουν και κοινές δράσεις στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία ρυθμίστηκε μια εκκρεμότητα 43 ετών με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρακτικά, στις 9 Ιουνίου υπεγράφη η επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους.

Η πορεία προς τη συμφωνία και το σημερινό ταξίδι Δένδια στο Κάιρο

18 Ιουνίου – Επανεκκίνηση συνομιλιών

Η επίτευξη Συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο εξελίχθηκε σε διαφορετικά επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα, με επιστέγασμα την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου, όπου ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας και τον ομόλογό του.

29 Ιουλίου – Η συνέχεια στην Αθήνα

Με τις διαβουλεύσεις να εξελίσσονται στη συνέχεια σε υπηρεσιακό επίπεδο, επόμενο ορόσημο για τη Συμφωνία αποτέλεσε η έλευση στην Αθήνα του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Σούκρι, όπου φαίνεται πως διευθετήθηκαν μυστικά οι τελευταίες λεπτομέρειες, αφήνοντας λίγες εκκρεμότητες για διευθέτηση.

31 Ιουλίου – Το μπαϊράμι

Η καλή χημεία Δένδια – Σούκρι αποτυπώθηκε και στο τηλεφώνημα του κ. Δένδια στον ομόλογό του με αφορμή το Μπαϊράμι, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

protothema.gr