Κοροναϊός: Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα – Δεν αποκλείεται lockdown στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Κεντρική Μακεδονία τα κρούσματα του κοροναϊού ανέρχονται σε 602, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 558, και στη Δυτική Μακεδονία σε 215.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μετά την έξαρση των περιστατικών κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ και σήμερα Παρασκευή αναμένεται αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων από τη συμπρωτεύουσα.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Κεντρική Μακεδονία τα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 602, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 558, και στη Δυτική Μακεδονία σε 215.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή έκτακτων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, , τα οποία θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Στο πλαίσιο αυτό, έκτακτη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δήμαρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. 

Η αύξηση των κρουσμάτων σε Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αποτέλεσε το λόγο που πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οδεύει προς ματαίωση.

«Καμπανάκι» από Ζέρβα

Εντολή για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων για τον κοροναϊό και την ευλαβική τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του, έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλώντας αντιδημάρχους και διευθυντές δημοτικών υπηρεσιών να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίστηκε νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.

Είχαν προηγηθεί απολυμάνσεις στο αμαξοστάσιο του δήμου και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σειρά πήρε το κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσουν το δημαρχιακό μέγαρο και το κτίριο όπου στεγάζεται η Πολεοδομία.

Χαρδαλιάς: Έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων πριν το lockdown

Σε συνέντευξή του στο Sputnik, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο γενικού lockdown ή τοπικού lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε:

«Όπως έχουμε πει πολλές φορές πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων, υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά που εξετάζουμε προκειμένου να αποφασίσουμε αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως για παράδειγμα αν τα κρούσματα ανήκουν σε γνωστό cluster. Ως εκ τούτου, είναι η συνολική εικόνα, ο συνδυασμός των δεδομένων που υπαγορεύει τις όποιες αποφάσεις. Θα ήθελα πάντως να επισημάνω ότι έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown. Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι το καλύτερο για όλους μας είναι να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα, ώστε να μην χρειαστεί να πάρουμε και άλλα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες».

H πορεία των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Κάνοντας μια ανασκόπηση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη, είναι φανερό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε κατά το δεύτερο μισό του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου, καταγράφηκαν 85 μολύνσεις από τον νέο ιό στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που το πρώτο 15νθήμερο του μήνα είχαν καταγραφεί μόλις 38.

Όσον αφορά στον Αύγουστο, εντοπίστηκε ο εξής αριθμός κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα:

  • 37 την 1η Αυγούστου
  • 15 στις 2 Αυγούστου
  • 7 στις 3 Αυγούστου
  • 47 στις 4 Αυγούστου
  • 22 στις 5 Αυγούστου
  • 38 στις 6 Αυγούστου

Σημαντικό ρόλο στον διπλασιασμό των κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες έπαιξε ο γάμος που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στους Αμπελόκηπους και το παρεπόμενο γλέντι.

Άλλες εστίες κοροναϊού – τα λεγόμενα clusters – στη Βόρεια Ελλάδα είναι ο γάμος στην Αλεξανδρούπολη και η κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα. Υπενθυμίζεται ότι η Καβάλα από την αρχή της πανδημίας είναι μια περιοχή με έντονη διασπορά του ιού.