Μαγιορκίνης: Ηρθε το δεύτερο κύμα κορονοϊού – 600 κρούσματα τη μέρα αν συνεχίσουμε έτσι

Αν ξεπεράσουμε ημερησίως τα 300 κρούσματα και τους 50 νοσηλευόμενους στη ΜΕΘ, το… ποτάμι δεν θα γυρίζει πίσω, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ

Το δεύτερο κρούσμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι ήδη εδώ. Δεν αναμένεται, δεν απέχουμε, δεν… σώνεται. Η Ελλάδα έχει μπει με το… ενάμισι πόδι στη δεύτερη φάση της πανδημίας σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Open TV ότι αν συνεχίσουμε να μην τηρούμε τα μέτρα, ο ρυθμός δείχνει ότι τα ημερήσια κρούσματα σε 10 μέρες, θα είναι 600 με 700.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι αν μπει μπροστά το 3 στις εκατοντάδες των κρουσμάτων (σ.σ.: χθες καταγράψαμε 262 κρούσματα σε ένα 24ωρο) και οι ΜΕΘ φτάσουν στους 50 νοσηλευόμενους (σ.σ.: χθες είχαμε 24) τότε η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης ο κίνδυνος συγχρωτισμού ενόψει Δεκαπενταύγουστου, ενώ όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του κορονοϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη. Στο τραπέζι υπάρχουν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εισηγήσεις για λήψη σκληρότερων μέτρων τόσο από την πλευρά των επιδημιολόγων, όσο και από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία όπως φαίνεται δύσκολα θα αποφευχθούν.

Λινού: «Είμαστε σε πόλεμο»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο».  Μιλώντας στο «Θέμα 104,6», η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε: «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στον δείκτη μετάδοσης», ανέφερε. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.