Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Πολιτική Πρότυπο σχέδιο αντιπλημμυρικών μέτρων και διαχείρισης επιπτώσεων πλημμυρών έστειλε η Πολιτική Προστασία...

Πρότυπο σχέδιο αντιπλημμυρικών μέτρων και διαχείρισης επιπτώσεων πλημμυρών έστειλε η Πολιτική Προστασία σε όλους τους δήμους

Πρότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο θα προσαρμοστούν τα σχέδια των δήμων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, έστειλε σήμερα στους δημάρχους της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και ‘Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων» και είναι συνέχεια του ολοκληρωμένου Γενικού Σχεδίου δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, με την κωδική ονομασία «Δάρδανος», που εκδόθηκε πρόσφατα.

Πάνω στο υπόδειγμα αυτό θα προσαρμοστούν τα σχέδια για τις πλημμύρες, που υποχρεούνται να καταρτίσουν όλοι οι δήμοι, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Με το νέο αυτό σχέδιο διασφαλίζεται η εναρμόνιση των αντιπλημμυρικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο, με το Γενικό Σχέδιο «Δάρδανος», ενώ περιγράφονται με ακρίβεια οι αρμοδιότητες των Δήμων.

Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν:

• στα προπαρασκευαστικά μέτρα και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και μέσων

• στην αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Από την ΓΓΠΠ υπογραμμίζεται ότι «με τον τρόπο αυτό, η χώρα αποκτά συνεκτικά σχέδια αντιπλημμυρικής θωράκισης που διατρέχουν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορών, συνδυάζουν την επιχειρησιακή με την επιστημονική γνώση και προβλέπουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών».