Ζήσης Τζηκαλάγιας: Ξεκάθαρη θέση για τα Φωτοβολταϊκά πάρκα Κωσταραζίου

Ερώτηση με Θέμα: Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου σε Δημοτική Έκταση Κοινότητας Κωσταραζίου Ν. Καστοριάς.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Τον τελευταίο μήνα οι κάτοικοι του Κωσταραζίου βρίσκονται σε αναβρασμό. Η εταιρία ΑΒΟ Wing AG γερμανικών συμφερόντων ενδιαφέρεται να κατασκευάσει επτά (7) φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 15MWp έκαστο σε περιοχή της Κοινότητας Κωσταραζίου εκτάσεως 3600 στρεμμάτων (ο εκπρόσωπος της εταιρίας ισχυρίζεται, ότι αφορά 1000 στρέμματα συνολικά). Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό όλα τα τεκταινόμενα. Λαμβάνοντας υπόψη όσα διημείφθησαν έως τώρα αφενός σας ενημερώνω και αφετέρου σας δηλώνω τη θέση μου.

 

  1. Είμαι υπέρ της πράσινης ενέργειας και της προοδευτικής αύξησης του ποσοστού παραγωγής ενέργειας εκ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) . Αυτό εξάλλου υπαγορεύει η θέση της Κυβέρνησης μας αλλά και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τις έχουμε κυρώσει.
  2. Σε όλες τις επενδύσεις για να έχουμε το προσδοκώμενο όφελος, πρέπει να διασφαλίζεται η ενημέρωση και κυρίως η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.
  3. Η επιλεγείσα έκταση είναι τεράστια. Αφορά περιοχή με τα εξής χαρακτηριστικά: α) έχει συναισθηματικές αναφορές για τους κατοίκους γατί εκεί βρισκόταν το παλαιό χωριό έως το 1950, β) εκεί βρίσκονται οι πηγές υδροδότησης του σημερινού χωριού 650 κατοίκων και οι βοσκότοποι των κτηνοτρόφων, γ) εκεί πραγματοποιούνται ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες τουλάχιστον 3 φορές ετησίως από τους κατοίκους με δυναμική συμμετοχή της νεολαίας.
  4. Δεν προηγήθηκε επαρκής διάλογος και ενημέρωση των κατοίκων.
  5. Ομόφωνα έχουν εκφραστεί αρνητικά α) ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας, η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και οι κτηνοτρόφοι β) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους Ορεστικού, όπου υπάγεται η Κοινότητα Κωσταραζίου και γ) η Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

 

Κύριε Υπουργέ μετά από όλα αυτά σας ζητώ:

  • Να σταματήσετε προσωρινά τη διαδικασία εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου Κωσταραζίου.
  • Να προχωρήσει μόνο, όταν διασφαλιστούν πλήρως:

α) Η εξέταση και η αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

β) Η ισχυρή οικονομική ανταποδοτικότητα για τους κατοίκους. Αυτή πρέπει να είναι άμεση και να διαρκέσει από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκατάστασης και λειτουργίας της επένδυσης.

 

Προς επίρρωση των ανωτέρω σας ζητώ να ορίσετε πενταμελή επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν ο υποφαινόμενος, αν θέλετε και ως εκπρόσωπος σας, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωσταραζίου και ο εκπρόσωπος της εταιρίας ABO Wing AG. Η συνέχιση της επένδυσης να γίνει μόνο εφόσον συναινέσει κατά πλειοψηφία η ανωτέρω Επιτροπή.

 

Με εκτίμηση

Ο Βουλευτής

 

Ζήσης Τζηκαλάγιας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες