Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αναλυτικός οδηγός για ανακαίνιση σπιτιού με “τζάμπα χρήμα” – Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” μέσω του οποίου μπορείτε να ανακαινίσετε το σπίτι σας με “τζάμπα χρήμα” που να κυμαίνεται από το 45% έως και το 95% του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά και άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού.

Μια παρέμβαση 50.000 ευρώ στο σπίτι σας δηλαδή, με την οποία θα εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό, μια αντλία θερμότητας, θα αλλάξετε τα κουφώματα κλπ, μπορεί να επιδοτηθεί ακόμη και με 45.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα επιδοτεί πλήρως όλες τις μελέτες που απαιτούνται, καθώς ο στόχος είναι το σπίτι σας ή ακόμη και η πολυκατοικία στην οποία μένετε, να μειώσει αισθητά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τις 20 Νοεμβρίου και μετά ενώ ο κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιανουαρίου με την υποβολή των αιτήσεων για τις πολυκατοικίες.

Αναλυτικά, οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων είναι οι εξής:

 

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Αναλυτικός οδηγός για ανακαίνιση σπιτιού με "τζάμπα χρήμα" - Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Πότε κρίνεται μια κατοικία επιλέξιμη;

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

· Υφίσταται νόμιμα

· Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

· Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

· Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (από Δ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους).

Ποια είναι τα βασικά κίνητρα του προγράμματος;

Α. Επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων των επιλέξιμων ακινήτων σε ποσοστό έως 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Ο εν λόγω περιορισμός θα ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την πραγματικά επιτευχθείσα εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh).

Β. Δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου 100%, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής

Γ. Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης:

· Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων

· Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση,

· Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου),

· Για πολυκατοικίες τύπου Α/Β, η αμοιβή για την επιθεώρηση και την έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου ανελκυστήρα από αναγνωρισμένο φορέα, όπως υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι ποσού των 250 €.

Ποια είναι τα ποσοστά επιχορήγησης;

Προβλέπεται βασικό ποσοστό επιχορήγησης 65% και επί του βασικού ποσοστού προβλέπονται οι κάτωθι προσαυξήσεις:

– Επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης προστίθεται επιπλέον σε όλους ειδική προσαύξηση 10% λόγω των δυσμενών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και την οικονομία από την πανδημία COVID – 19.

– Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.

-Eιδικά για τους κάτωθι δήμους, οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10% % (ρήτρα δίκαιης μετάβασης):

· Π.Ε. Κοζάνης: Δήμος Κοζάνης, Δήμος Βοΐου, Δήμος Βελβεντού, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Σερβίων

· Π.Ε.Φλώρινας: Δήμος Φλώρινας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Πρεσπών

· Π.Ε. Αρκαδίας: Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Γορτυνίας

Τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται ως εξής:

2