Καστοριανή Εστία: Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση η Καστοριά;

Ίσως να μοιάζει με ευφάνταστο σενάριο από κάποιο σήριαλ εποχής, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν και χωρίς να κινδυνολογούν, ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, η Καστοριά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της!

Με τα ποσοστά της ανεργίας να καλπάζουν άνω του 55%, ιδιαίτερα στον κλάδο των γουνεργατών και με τις απώλειες του εισοδήματος από φυσικές καταστροφές στον αγροτικό τομέα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολλές οικογένειες στο νομό θα δυσκολευθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του χειμώνα, χωρίς την έμπρακτη κρατική αρωγή.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να αναλάβει πρωτοβουλίες με επαφές και διαβήματα σε κεντρικό επίπεδο, αυτή επικεντρώνεται στο πρόγραμμα της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή, που αφορά μόνο τους ενεργειακούς δήμους της Κοζάνης και της Φλώρινας. Και από εκεί και πέρα “γαία πυρί μιχθήτω”…

Ακόμα και η Π.Ε. Καστοριάς, που εκπροσωπείται μάλιστα στην Περιφέρεια από την αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, βλέπει την ανάπτυξη μόνο μέσα από τα… μάτια της Κοζάνης!
Ενώ η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, προφανώς με άνωθεν εντολές, αναλώνεται σε ημερίδες ήσσονος σημασίας, που διοργανώνουν τοπικοί παράγοντες, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους!

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ο μόνος που φάνηκε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που θα βρεθεί μπροστά μας, είναι ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης. Ο οποίος αν και νεοφώτιστος στον χώρο της αυτοδιοίκησης, απέδειξε ότι διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά και με επιστολή του προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου, τους καλεί να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους και με κοινή κάθοδο στην Αθήνα, να θέσουν απ΄ ευθείας το πρόβλημα της Καστοριάς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ατυχώς η επιστολή αυτή φαίνεται ότι έφτασε σε “ώτα μη ακουόντων” και δεν βρήκε μέχρι στιγμής την ανάλογη ανταπόκριση που θα περίμενε ο δήμαρχος.
Με εξαίρεση τον Μητροπολίτη Καστοριάς, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα, οι υπόλοιποι έδειξαν να κρατούν αποστάσεις από την πρωτοβουλία του δημάρχου. Είτε γιατί αναλογίστηκαν το πολιτικό κόστος για τους ίδιους, από μια “ενοχλητική” για την κυβέρνηση κίνηση. Είτε γιατί δεν ήθελαν να ενταχθούν σε μία πρωτοβουλία υπό την σημαία κάποιου άλλου…

Όπως και νάχει το πράγμα, θα είναι καταστροφικό για τον τόπο, να αδρανοποιούνται οι πολιτικές δυνάμεις του, για μικροπολιτικούς λόγους.
Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εμπνευστής αυτής της κίνησης, θα πρέπει όλοι να συστρατευθούν γύρω από αυτή, γιατί μόνο με την συλλογική δουλειά υπάρχει αποτέλεσμα.
Αντί με διχαστικές κινήσεις να διαχωρίζουν τον κόσμο σε “σταυροφόρους” και μη ή σε “εικονολάτρες” και “εικονοκλάστες” χωρίς κανένα νόημα!
Ο εχθρός είναι κοινός και βρίσκεται προ των πυλών…

Εκτός από την διαρκή οικονομική κρίση που μαστίζει την περιοχή εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, υπάρχει η δημογραφική συρρίκνωση του νομού, με την μείωση του πληθυσμού, εξ αιτίας της εσωτερικής μετανάστευσης, προς αναζήτηση εργασίας.

Υπάρχει επενδυτική άπνοια, με περισσότερες τις επιχειρήσεις που κλείνουν, από αυτές που ανοίγουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου. Και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των κατοίκων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε από… χθες, να υπάρχει ένας καινοτόμος αναπτυξιακός σχεδιασμός, με την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα δώσει νέα ώθηση στους παραγωγικούς τομείς του τόπου. Ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Γιατί να μην εφαρμόσει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το μοντέλο στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εφαρμόζει η αντίστοιχη της Κεντρικής Μακεδονίας το τελευταίο διάστημα; Σίγουρα όμως με τις ιδιαιτερότητες και τα μειονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Όχι μόνο για να παραμείνουν ενεργές και να μην κλείσουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά να προσελκύσουμε και νέες από διάφορα μέρη της χώρας, που θα βρουν το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα και περιβάλλον για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.
Άλλωστε τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια το οφείλουν αυτό στην Καστοριά. Η μεν πρώτη για τα υψηλά εκλογικά ποσοστά που της δίνει διαχρονικά. Η δε δεύτερη , για το καθεστώς των χαμηλών επιδοτήσεων στον τομέα των επενδύσεων, εξαιτίας των ενεργειακών δήμων Κοζάνης και Φλώρινας, που ανέβαζαν συνολικά το κατά κεφαλήν εισόδημα και παρουσιάζουν μια επίπλαστη οικονομική ευμάρεια για τους υπόλοιπους νομούς της Καστοριάς και των Γρεβενών!

Τώρα ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί αυτή η “στρέβλωση”, όπως έλεγε ένας πρώην περιφερειάρχης, με την ένταξη και των μη ενεργειακών Δήμων στο Πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης στην Μεταλιγνιτική Εποχή.

Αν θέλει βέβαια να εξακολουθήσει να λέγεται “δίκαιη”…

 

Καστοριανή Εστία