Κοροναϊός : Τι θα γίνει με εστίαση και απαγόρευση μετακινήσεων – Νέο θλιβερό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους

Σήμερα, η χώρα ανακοίνωσε για ακόμα μια φορά αρνητικό ρεκόρ, με τα κρούσματα να σταθεροποιούνται σε τετραψήφιο αριθμό, ενώ κάθε μέρα που

 

 

 

 

 

περνάει πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στα εφιαλτικά σενάρια των 2.000 κρουσμάτων ημερησίως

 

Την ασταμάτητη επέλασή του στην Ελλάδα συνεχίζει τις τελευταίες ημέρες ο κοροναϊός, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία κάθε εικοσιτετράωρο που περνάει. Σήμερα, η χώρα ανακοίνωσε για ακόμα μια φορά αρνητικό ρεκόρ, με τα κρούσματα να σταθεροποιούνται σε τετραψήφιο αριθμό, ενώ κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στα εφιαλτικά σενάρια των 2.000 κρουσμάτων ημερησίως.

Αυτός ήταν και ο λόγος που από την κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη δέσμη μέτρων τέθηκε σε εφαρμογή μόλις μια την προηγούμενη εβδομάδα και δεν έχει προλάβει να περάσει το απαιτούμενο διάστημα των 10-14 ημερών. Σήμερα, στις 15:00 ήταν προγραμματισμένο διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προχωρούσε στις ανακοινώσεις των νέων μέτρων. Ωστόσο, οι εξελίξεις με τον σεισμό στη Σάμο μετέθεσαν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αύριο, Σάββατο, παρατείνοντας έτσι και την αγωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το MEGA από χθες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο, θα είναι ιδιαίτερα σκληρά και θα έχουν προσανατολισμό στην αυστηροποίηση των μέτρων στις «πορτοκαλί» περιοχές. Ένα από τα πιο βασικά μέτρα, το οποίο εφόσον ανακοινωθεί θα προκαλέσει αντιδράσεις, είναι το κλείσιμο της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να ανακοινώσει το ολικό κλείσιμο της εστίασης ακόμα και στις «πορτοκαλί» περιοχές, όπως δηλαδή ισχύει ήδη για τις «κόκκινες» περιοχές. Σε περίπτωση πάντως που δεν προκριθεί αυτό το μέτρο, η εστίαση θα κλείνει είτε στις 21:00, είτε στις 22:00.

Ακόμα ένα μέτρο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί αύριο, είναι η αλλαγή ωραρίου στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έρθει λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, εφόσον επιλεγεί το σενάριο για κλείσιμο των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου νωρίς το βράδυ ή αργά το απόγευμα και δεν επιλεγεί το σενάριο του πλήρους λουκέτου. 

Ακόμα, στα μέτρα που εξετάζονται είναι η χρήση μάσκας παντού για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος της κάθε περιοχής στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει προώθηση της τηλεργασίας, με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να προτείνουν το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι να αυξηθεί στο 60%.

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι το τι θα συμβεί με τις μετακινήσεις από και προς τους νομούς που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο. Ενώ στην αρχή φάνηκε να προκρίνεται το σενάριο της απαγόρευσης, όπως μεταδίδουν πληροφορίες του MEGA, το εν λόγω μέτρο φαίνεται να μην μπαίνει τελικά στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα μέτρα θα έχουν διάρκεια ενός μήνα, δηλαδή όλο το Νοέμβριο, ωστόσο θα επανεξετάζονται πολύ συχνά.

Πιέζεται το σύστημα υγείας – Σπάνε κάθε ρεκόρ οι διασωληνωμένοι

Τα μέτρα που θα μπουν στη ζωή μας από αύριο έρχονται με σκοπό να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα μας, αλλά και να προστατέψουν τα σύστημα υγείας, το οποίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα δέχεται πολύ μεγάλη πίεση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο αριθμός – ρεκόρ διασωληνωμένων από την έναρξη της πανδημίας που καταγράφει η Ελλάδα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει, το απόγευμα της Παρασκευής, 128 άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, με την πίεση στο Σύστημα Υγείας να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς οι διαθέσιμες κλίνες μειώνονται. Συγκριτικά μάλιστα με χθες, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 14 σε απόλυτους αριθμούς αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι καθώς κάποια κρεβάτια έμειναν κενά και ξαναγέμισαν λόγω θανάτων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου σήμερα λέγοντας πως «με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας».

Παραθέτοντας τα στοιχεία για την πληρότητα των ΜΕΘ, έκανε λόγο για 100% στη Δυτική Μακεδονία, 46% στην Κεντρική Μακεδονία, 40% στην Ήπειρο, 61% στην Αττική, 60% στην Θεσσαλονίκη και 40% στη Θεσσαλία. «Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Τσίοδρας.

Οι διασωληνωμένοι τις τελευταίες 7 ημέρες:

23 Οκτωβρίου: 89 διασωληνωμένοι

24 Οκτωβρίου: 91 διασωληνωμένοι

25 Οκτωβρίου: 84 διασωληνωμένοι

26 Οκτωβρίου: 95 διασωληνωμένοι

27 Οκτωβρίου: 102 διασωληνωμένοι

28 Οκτωβρίου: 108 διασωληνωμένοι

29 Οκτωβρίου: 114 διασωληνωμένοι

30 Οκτωβρίου: 128 διασωληνωμένοι

Η αύξηση των ασθενών που έχουν διασωληνωθεί είναι πολύ μεγάλος αν υπολογίσει κανείς ότι κάποιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και κάποιοι γιατρεύονται και βγαίνουν από τη ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μία εβδομάδα δεν είναι μόνον 39 οι πολίτες που διασωληνώθηκαν αλλά πολλοί περισσότεροι.

Τρεις φορές πάνω τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Στα μέτρα που έλαβε η χώρα προκειμένου να αποτρέψει την περεταίρω εξάπλωση του φονικού ιού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

Όπως σημείωσε, τα πολλά μέτρα αλλά και το lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση, έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», υπογράμμισε. 

Σχετικά με τους λιγότερους θανάτους που παρατηρούνται στο δεύτερο κύμα πανδημίας, ο κ. Τσίοδρας είπε πως για αυτό υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις όπως η καλύτερη περιποίηση των ασθενών, τα φάρμακα και η γρηγορότερη ανίχνευση με τα τεστ.

Η Ελλάδα πραγματοποιεί 20.000 τεστ ημερησίως και έχει επάρκεια, ενώ όπως επεσήμανε, άλλες χώρες έχουν έλλειψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μ. Βρετανία που στις 28 Οκτωβρίου, δεν είχε διαθεσιμότητα τεστ.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μόλις μια μέρα έμεινε μακριά από το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων η Ελλάδα, αφού σήμερα Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα ένα «μαύρο» ρεκόρ. Μάλιστα, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα κυμαίνονται σε τετραψήφιους αριθμούς. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε 1.690 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλές ημέρες, η Αττική δεν είναι «πρωταθλήτρια» με τη Θεσσαλονίκη να καταλαμβάνει αυτή τη «μαύρη» πρωτιά με 540 κρούσματα, φυσικά έναν αριθμό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Μάλιστα, αρνητικό ρεκόρ σημείωσε και η Αττική με 422 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Λάρισα καταγράφηκαν 89 νέα κρούσματα, 60 κρούσματα στην Ροδόπη, 38 στη Μεσσηνία, 34 στον Έβρο και από 33 σε Δράμα και Καβάλα.

Φυσικά, μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.

in.gr