Κορονοϊός: Σαρώνει στους νέους, γεμίζουν οι ΜΕΘ – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι όλα είναι ανοιχτά για νέα μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

Στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας παρά τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση (καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας). Στην Αττική τα κρούσματα κορονοϊόυ, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, έφτασαν τα 260 από 227 την Κυριακή ενώ ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα κρούσματα και στα Ιωάννινα. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι όλα είναι ανοιχτά για νέα μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί στους 95 και οι θάνατοι λόγω του κορονοϊού αυξάνονται δραματικά. Μπορεί, ο ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων –715- να είναι ο χαμηλότερος συγκριτικά με τις προηγούμενες πέντε ημέρες, ωστόσο αυτό πιθανότατα μπορεί να οφείλεται και στον μειωμένο αριθμό τεστ που έγιναν.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα τεστ του τελευταίου 24ωρου είναι περίπου 12.000 ενώ το αμέσως προηγούμενο είχαν διενεργηθεί 16.000. Γενικώς, την περασμένη εβδομάδα διενεργούνταν κατά μέσο όρο περί τις 24.000 τεστ.

Ωστόσο, η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποτύπωσε δραματική αύξηση των ασθενών που διασωληνώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο: από 84 που ήταν την Κυριακή οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σήμερα σε 95. Το αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους είχε καταγραφεί στις αρχές του μήνα και ήταν 101 ασθενείς. Είναι προφανές πως αυτό το διάστημα είναι κρίσιμη η πορεία της επιδημίας για το πως επηρεάζει το σύστημα υγείας. Οι τουλάχιστον 910 ασθενείς που νοσηλεύονταν έως χθες στα νοσοκομεία της χώρας πιέζουν τα νοσοκομεία, ενώ η πίεση μεγαλώνει περισσότερο στο πεδίο των ΜΕΘ.

Δραματικός είναι ο απολογισμός των ανθρώπων που έχουν καταλήξει λόγω της μόλυνσης με κορoνοϊό και της λοίμωξης Covid-19 και των επιπλοκών της μέσα στον Οκτώβριο. Μέχρι και σήμερα έχουν πεθάνει 190 άνθρωποι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό σε μηνιαία βάση από την αρχή της επιδημίας, για την ακρίβεια όσοι κατέληξαν τον Οκτώβριο (190) έχουν καταλήξει τους τέσσερις πρώτους μήνες της επιδημίας στη χώρα μας, από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 581 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Περιστερίου έξω από το Δημαρχείο. Πραγματοποιήθηκαν 989 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 31 θετικά δείγματα (14 άνδρες και 17 γυναίκες), από τα οποία 28 αφορούν σε Έλληνες και τρία σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Τι θα κρίνει αν θα παρθούν νέα μέτρα

Ο κορονοϊός θερίζει τη χώρα και ήδη Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη είναι στο «κόκκινο» και πλέον η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα που πιθανότητα να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες. Το μέτρο για την υποχρεωτική μάσκα παντού θα χρειαστεί περισσότερο από δέκα μέρες για να αποδώσει. Το ίδιο ισχύει και για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 αλλά εάν τα κρούσματα «ξεφύγουν» δεν θα υπάρχει χρόνος υπομονής.

Σημαντικό ρόλο οι επόμενες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι επόμενες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε σταθερή ή και καθοδική πορεία των κρουσμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση μοιάζει πιθανό να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα. Κατά πρώτον, φαίνεται πως θα επηρεαστεί εκ νέου το ωράριο στα μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Το πιθανότερο σενάριο θέλουν τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 9 μ.μ.. Τόπος υπερμετάδοσης του κορονοϊού φαίνεται πως είναι τα καταστήματα εστίασης, συνεπώς, φαίνεται πως το πρόβλημα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με την πτώση της θερμοκρασίας.

ethnos.gr