Κορονοϊός: Συναγερμός από την επιθετική άνοδο των κρουσμάτων – Συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Σε πακέτο πιο εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων αναμένεται να καταλήξει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα (είχε προηγηθεί χθες το απόγευμα έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης μετά την καταγραφή των 1.547 νέων κρουσμάτων και την

αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένους στους 108). Οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών θα τεθούν υπόψη του Πρωθυπουργού.

Στόχος να αποφευχθεί το γενικευμένο lockdown και να επιτευχθεί συγκράτηση της διασποράς όσο υπάρχει ήδη χρόνος, με επιπλέον παρεμβάσεις στις περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα γίνει υποχρεωτική και για τις περιοχές που στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας βρίσκονται στο κίτρινο επίπεδο δύο της επιτήρησης. Είναι το μέτρο που κατά τις πληροφορίες θα είναι από τα πρώτα που θα ανακοινωθούν. Πολύ κοντά είναι επίσης η επιτροπή λοιμωξιολόγων στην απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειών για όσες περιοχές βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο τρία της αυξημένης επιτήρησης. Παράλληλα αναμένονται αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30. Τέλος αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο κόκκινο

Από σήμερα τα ξημερώματα, Ιωάννινα και Σέρρες ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο τέσσερα του αυξημένου κινδύνου. Ήδη στο κόκκινο βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά. Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το επίπεδο δύο περνούν στο τρίτο. Κρίσιμη η κατάσταση στη Λάρισα με 61 νέα κρούσματα και στη Ροδόπη με 57.

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη, όπου χθες καταγράφηκαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 384 νέα κρούσματα. Είναι πολύ πιθανό και στη συμπρωτεύουσα να ισχύσει τοπικό lockdown.

Σήμερα εκεί μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, όπου θα έχει συνάντηση με τον  Δήμαρχο Θεσσαλονίκης  Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας . Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πραγματοποιήσουν επίσης δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

“Μαύρα” ρεκόρ

Από τα 1.547 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299.
108 είναι οι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, είχαμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr