Μαγιορκίνης: Εκρηξη των κρουσμάτων τέλη Οκτώβρη – 10 φορές μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα του ιού από τώρα

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα

Ο καθηγητής είπε πως τα κρούσματα εμφανίζουν αυξητική δυναμική με το διάστημα κατά τα τέλη του Οκτώβρη να αναμένονται περισσότερες λοιμώξεις επειδή θα μπουμε σε κλειστούς χώρους χωρίς ανοιχτά παράθυρα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι 10 φορές περισσότερη από τώρα.

Αναφορά έγινε στην αυξητική τάση των διασωληνώσεων λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η πληρότητα των ΜΕΘ παρουσιάζει μείωση κατά 32% σε σχέση με 64% που παρουσίαζε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας

Ο καθηγητής επανέλαβε δε την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων

Εστίες υπερμετάδοσης

Υπενθυμίζεται ότι από χθες Πέμπτη σημειώνεται σερί δυσάρεστων εξελίξεων με “βόμβες” λοιμώξεων να προκύπτουν σε γηροκομείο της Αθήνας, σε κονσερβοποιία στην Σκύδρα, σε οίκο ευγηρίας στην Καρδίτσα αλλά και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία 460 νέα κρούσματα του νέου ιού καταγράφηκαν στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

thetoc.gr