122120858_960453641118477_6298851735006810942_n
21 Οκτωβρίου 20201min0

Νίκος Χαρδαλιάς: Επιθετική έξαρση του ιού στην Καστοριά (όλες οι δηλώσεις)

Μετά από μία μαραθώνια σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι οι τελικές αποφάσεις για την Καστοριά, θα ληφθούν το απόγευμα της Τετάρτης, από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Παρόντες στην σύσκεψη ήταν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος, οι δήμαρχοι Γιάννης Κορεντσίδης, Πάνος Κεπαπτσόγλου και Χρήστος Γκοσλιόπουλος, καθώς και αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες και από τις δύο πλευρές.

Αμέσως μετά την σύσκεψη ο υφυπουργός με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι: “Αξιολογήσαμε την κατάσταση με τους τοπικούς φορείς και διαπιστώσαμε ότι έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του πρώτου γύρου.
Σήμερα θα αποφασίσει η Επιτροπή – δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, για άλλη μια φορά κάνω έκκληση προς όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμορφωθούν απόλυτα με τα μέτρα. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιδημιολόγων”.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα του lockdown για την Καστοριά ο Ν. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι: “Ανεξάρτητα από το αν περάσουμε στο επίπεδο 4, τα επόμενα 24ωρα είναι πάρα πολύ κρίσιμα, διότι θα πρέπει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τα κρουσμάτα αυτά συσχετίζονται με άτομα που έχουν υψηλούς πολλαπλασιαστικούς συντελεστές, δηλαδή έχουν υψηλή μετάδοση.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εξαιρετικά κρίσμη η κατάσταση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα”.

Για την “επιθετικότητα” του ιού ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι: “Από αυτούς που επισκέπτονται τα Νοσοκομεία οι μισοί είναι ασυμπτωματικοί και αυτό βγαίνει μέσα από την πλατφόρμα που δηλώνουν τα εργαστήρια.

Αυτή την στιγμή έχουμε 113 ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με ηλικία από 29 έως 37 ετών και σχετίζονται με clasters που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης. Είναι αλλιώς να έγινε κάποιος κρούσμα επειδή είχε στενή επαφή με κάποιον και είναι αλλιώς να δραστηριοποιείται σ΄ ένα αθλητικό σωματείο με πολλές συμμετοχές. Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός στεγανοποίησης των clasters αυτών είναι δύσκολος από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Άρα δεν υπάρχει απροσδιόριστο κρούσμα, όλα τα κρούσματα ιχνηλατούνται”.

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, η Επιτροπή θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης (χθες) στις 5 μ.μ. για να αξιολογήσει τα δεδομένα της Καστοριάς και να αποφασίσει για τα μέτρα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα.

Για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Καστοριά, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε επίσης ότι: “Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία, υπάρχει μια έξαρση του ιού στην ευρύτερη περιοχή και νομίζω ότι η απάντηση σε όλα αυτά είναι να μπορέσουμε όλοι ν΄ αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες δικαιολογίες και να συνταχθούμε με τις εντολές των ειδικών”.

Σε ερώτηση, αν η Καστοριά προχωρήσει στο επίπεδο 4, υπάρχει πρόβλεψη να λειτουργήσουν τα καταστήματα έστω και με μειωμένο ωράριο, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε: “Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να τηρούνται”
Ενώ για την λειτουργία των σχολείων είπε ότι στις σχολικές μονάδες δεν υπάρχει συρροή και τα clasters που λειτουργούν είναι ελάχιστα.

Για την αξιολόγηση των στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων, που αφορούν την Καστοριά, ο Ν. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι: “Όλα τα χαρακτηριστικά αυτά που διαπιστώσαμε σήμερα, μπαίνουν σε κάποιους αλγόριθμους, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, υπάρχουν δείκτες πολυπαραγοντικοί, οι οποίοι μας καθορίζουν σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε. Προφανώς όλα μας ανησυχούν”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες