Πώς και γιατί ελήφθη η απόφαση για το lockdown στην Κοζάνη μετά τα 224 ενεργά κρούσματα κορονοϊού και τις 554 στενές επαφές

  • Πάνω από 220 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, 554 στενές επαφές και δεκάδες διάσπαρτα clusters στην Κοζάνη

Μονόδρομος ήταν η απόφαση για το lockdown στην Κοζάνη, το πρώτο τοπικό στην Ελλάδα μετά την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Πρακτικά, στην Κοζάνη εφαρμόζεται κατάσταση συναγερμού επιπέδου 4, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19.

Ο συγκεκριμένος νομός έδωσε ιδιαίτερα μεγάλα επιδημιολογικά φορτία από τις αρχές Οκτωβρίου, οδηγώντας τους ειδικούς να εισηγηθούν lockdown. Ως εκ τούτου ελήφθη η απόφαση να κλείσουν μεταξύ άλλων καταστήματα εστίασης, κινηματογράφοι, κομμωτήρια, ενώ είναι υποχρεωτική πλέον η μάσκα σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοικτούς.

Τις τελευταίες 14 ημέρες εντοπίστηκαν 224 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Κοζάνη. Η πρώτη «έκρηξη» μολύνσεων Covid-19 στον νομό καταγράφηκε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου (21 περιστατικά).

Δύο 24ωρα μετά ακολούθησε νέα «έκρηξη» κρουσμάτων στην Κοζάνη με 29 νέες μολύνσεις Covid-19. Από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου και μετά η Κοζάνη έδινε σταθερά σε ημερήσια βάση διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, μάλιστα, οι νέες μολύνσεις Covid-19 έφθασαν τις 35. Αναλυτικά:

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου: 6 κρούσματα
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου: 4 κρούσματα
Σάββατο 3 Οκτωβρίου: 7 κρούσματα
Κυριακή 4 Οκτωβρίου: 5 κρούσματα
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου: 21 κρούσματα
Τρίτη 6 Οκτωβρίου: 3 κρούσματα
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου: 29 κρούσματα
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου: 18 κρούσματα
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου: 23 κρούσματα
Σάββατο 10 Οκτωβρίου: 11 κρούσματα
Κυριακή 11 Οκτωβρίου: 14 κρούσματα
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου: 19 κρούσματα
Τρίτη 13 Οκτωβρίου: 35 κρούσματα
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου: 29 κρούσματα.

Η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή.

Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση.»

Με πληροφορίες από το athensvoice.gr

koznilife.gr