Ξεφεύγει η διασπορά, αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ

436 νέα κρούσματα και 91 ασθενείς διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: αυτό είναι το νέο αρνητικό ρεκόρ το οποίο ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ… αριθμοί που χτύπησαν “κόκκινο” για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. 219 ήταν οι νέες εργαστηριακές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 31 συνδέονταν με γνωστές συρροές, ενώ και τα χθεσινά στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης δείχνουν πως η διασπορά επιμένει.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το εάν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις, ειδικά στην πρωτεύουσα που βρίσκεται στο επίκεντρο, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπερισχύσουν οι εισηγήσεις για επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας. Το απόγευμα θα υπάρξει η προγραμματισμένη ενημέρωση από  τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ακολουθούνται οι προτάσεις των ειδικών που απαρτίζουν την επιτροπή, ενώ εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα. Η Αριστοτέλους εντούτοις χαρακτηρίζει “ύστατη λύση” το τοπικό lockdown και επαναλαμβάνει την ανάγκη τήρησης των μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.

Επί του παρόντος επίσης, κατά το υπουργείο Υγείας, δεν προκρίνεται η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική, όπως έχει αποφασιστεί για άλλες περιοχές της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. “Τα 250 κρούσματα τη μέρα στην Αττική είναι καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο” ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Επιστρατεύθηκε η πρωτοβάθμια

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία, και η πρωτοβάθμια φροντίδα ρίχνεται στη μάχη του ελέγχου. Από τη Δευτέρα όπως ανακοινώθηκε, 103 κέντρα υγείας θα ξεκινήσουν να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με συμπτώματα κορονοϊού (σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας κάποια λειτουργούν ήδη) και άλλα 58 στις 15 Οκτωβρίου. Τα κέντρα υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ειδικά για την Αττική, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν 14 κέντρα υγείας, 8 στην 1η υγειονομική περιφέρεια και 6 στην 2η υγειονομική περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Η δυναμικότητα των τεστ αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr