Έκτακτο – Κορωνοϊός: Έρχονται 2 νέες απαγορεύσεις στη Θεσσαλονίκη

Η πόλη καταγράφει για 3η συνεχή μέρα τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα

Εφιαλτικές μέρες ζει η Θεσσαλονίκη με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού να έχουν πάρει τρομακτική τροχιά και τους λοιμωξιολόγους να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία του ιού στην πόλη. Μάλιστα η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι ειδικοί φοβούνται μην δούμε στην πόλη μας εικόνες Μπέργκαμο.

Τις τελευταίες τρεις μέρες τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί σε νούμερα μεγαλύτερα και από αυτά της Αττικής και πλέον όλοι καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα νέα κρούσματα των τελευταίων 3 ημερών:

1/11 – 449 νέα κρούσματα
31/10 – 839 νέα κρούσματα (συμπεριλαμβάνονται και 260 από τα αποτελέσματα των rapid tests)
30/10 – 540 νέα κρούσματα

Η έντονη ανησυχία των ειδικών εδράζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιοι στα χέρια τους είναι πιθανό αύριο ή μεθαύριο να ανακοινωθούν νέα πιο σκληρά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε οι επόμενες 10 – 15 μέρες θα είναι και οι πιο κρίσιμες στη μάχη των Θεσσαλονικέων με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού ενώ και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει νωρίτερα (στις 8 ή 9 το βράδυ).

Στόχος των μέτρων είναι να μπορέσει να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να ελεγχθεί προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα μέτρα που έχουν παρθεί πριν λίγα 24ωρα.
Σε εφαρμογή Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κρούσματα Covid-19, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη Θεσσαλονίκη.

8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»
10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς»
10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ
4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής

Στο μεταξύ, ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για ενημέρωση τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο (Δευτέρα) στις 2.00 το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου ενώ αμέσως μετά την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας αναμένεται στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στη διασπορά του ιού, με αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Άλλωστε, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ήδη βρίσκεται στην Κατηγορία 4, ενώ από την Τρίτη, όταν και αλλάζει το σύστημα κινδύνου, θα ενταχθεί στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου.

Το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ ετοιμάζει και σχέδιο αεροδιακομιδών προκειμένου αν χρειασθεί μέσα στην εβδομάδα να μεταφερθούν με ελικόπτερα από τη Θεσσαλονίκη ασθενείς με covid στην Αθήνα όπου η εικόνα προς ώρα είναι κάπως καλύτερη.

www.typosthes.gr