Κορονοϊος: Δραματική επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας

Τη δραματική επιδείνωση όλων των κρίσιμων υγειονομικών δεικτών αποτυπώνει η 21η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (που αφορά το διάστημα 22 έως 28 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας χαμηλώνει, φτάνοντας πλέον τα 38 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 9,9 (από 9,3 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 108 (από 86), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 46% (από 41% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%.

“Η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί” τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κατά το παραπάνω διάστημα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 996 κρούσματα, από 550 στην προηγούμενη έκθεση. Στις 27 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων κατέγραψε για πρώτη φορά τετραψήφιο νούμερο και την επόμενη ημέρα (28/10) σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με 1.547 κρούσματα, από τα οποία το 27,1% αφορά την Αττική, 24,8% την Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι το πρώτο μισό του Οκτωβρίου ποσοστό πάνω από το 50% των νέων ημερήσιων κρουσμάτων καταγραφόταν στην Αττική, που σημαίνει ότι η πρόσφατη αυξητική τάση της επιδημίας είναι ταχύτερη εκτός Αττικής.

Ο κλοιός για τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο στενεύει. Μετά το lockdown που αποφασίστηκε για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, είναι πιθανό να υπάρχει παρόμοια απόφαση για όσες καταγράφουν αύξηση της εξάπλωσης. Η Αττική παραμένει σε κατάσταση συναγερμού.

Νέα άνοδος στους διασωληνωμένους

Νέο “ρεκόρ” κατέγραψε χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. 1.152 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ενώ 153 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Το 90,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%). Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 85. Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr