Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχική Άρθρα Υγεία Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Δοκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων – 30 διασωληνώσεις μέσα σε ένα...

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Δοκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων – 30 διασωληνώσεις μέσα σε ένα βράδυ

Η ταχύτατη κάλυψη ακόμη και των επιπλέον κλινών ΜΕΘ που διασφαλίστηκαν για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, η αυξημένη θετικότητα στην κοινότητα και ο κίνδυνος

που ελλοχεύει για κορεσμό των μονάδων υγείας, αλλά και για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, έφεραν σήμερα το πρωί στην πόλη τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

 

Με την παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός που ασχολείται με το ζήτημα είναι στην πόλη και θα εξετάσει ενδελεχώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ώστε να λάβει νέα μέτρα. Γεγονός είναι ότι η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει. Πλέον απειλείται η δημόσια υγεία κι όχι μόνο οι αντοχές των νοσοκομείων. Τα τραγικά δεδομένα στην εξέταση των λυμάτων στην πόλη, στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, στον αριθμό των διασωληνωμένων και στην εκτόξευση της θετικότητας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μόνο στο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε χτες οι εισαγωγές ήταν 70, ενώ μέσα σε ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 30 διασωληνώσεις, με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται. Πηγές από το υπουργείο Υγείας τόνισαν στο voria.gr ότι «όπως αποδείχτηκε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όσο ισχυρό κι αν είναι το σύστημα υγείας, εάν υπάρξει εκθετική αύξηση της διασποράς του κορoνοϊού, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ο κ. Κικίλιας είχε ενημέρωση από τους προέδρους των δυο Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας (3η και 4η), που έχουν υπό την ευθύνη τους όλες τις μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά κι από λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους για την πορεία των πραγμάτων. Έχει ξεκάθαρη εικόνα και καθημερινή, αλλά θέλει να εξετάσει στο πεδίο όλα τα δεδομένα. Αυτό θα συμβάλει σε μια καλύτερη εκτίμηση της πορείας της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη για τις επόμενες δέκα μέρες και στην προετοιμασία του συστήματος να διαχειριστεί αυτό το δεύτερο κύμα, που χτυπά πιο σκληρά την πόλη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην κοινότητα (θετικότητα 32%) συνεπάγεται πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς, που κυκλοφορούν στην πόλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. «Δεν είναι θέμα περίθαλψης, αλλά κυρίως δημόσιας υγείας. Οι ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, διαβητικοί κτλ. κινδυνεύουν. Απειλείται η ζωή τους. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι πέρασε μια εβδομάδα που η Θεσσαλονίκη είναι σε lockdown, όμως η θετικότητα δεν μειώνεται», έλεγαν οι ίδιες πηγές του υπουργείου.

Κύριο αντικείμενο στη θωράκιση του συστήματος υγείας είναι πώς και πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι 50 πολυδύναμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, θα εξεταστεί η προσθήκη επιπλέον κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα η προσθήκη 50 κλινών στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο. Επίσης, θα εξεταστεί η ετοιμότητα για τυχόν διακομιδές ασθενών σε άλλες περιοχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν παρίσταται αυτή η ανάγκη. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η βελτίωση και αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των προστατευτικών μέτρων και την αποφυγή συγχρωτισμού του πληθυσμού, ενώ από την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να προκύψει ακόμη και αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, που θα σημάνει σκληρότερο lockdown σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, τουλάχιστον μέχρι να περιοριστεί η θετικότητα και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.