Λαϊκή Συσπείρωση: Μ ε αφορμή την τοποθέτηση για τη δημιουργία “Διαρκούς Δημοσκοπικού Δήμου Καστοριάς”.

Σε πρόσφατη ανάρτηση ο κύριος Ταμήλιας, επικεφαλής του συνδυασμού “Τελευταία ευκαιρία”, προτείνει τη δημιουργία του Διαρκούς Δημοσκοπικού

Δήμου. Μία σύγχρονη εκδοχή (κατά τη γνώμη του) της Εκκλησίας του δήμου της αρχαίας Αθήνας.  Προτείνει λοιπόν τυχαία, να επιλέγονται κάποιοι δημότες της Καστοριάς, οι οποίοι θα συμμετέχουν μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα “Ζευς” και εκεί πέρα να εκφράζουν ποια είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν, να ψηφίζουν ή να λένε γνώμη, κι έτσι αυτό θα αποτελέσει ένα εργαλείο βοήθειας, ώστε ο Δήμος να μπορέσει καλύτερα να καταλάβει τα προβλήματα των πολιτών και να ανταποκριθεί απέναντι σε αυτά.

«Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο…»

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διευκρινίσουμε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα “Ζευς” είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε το Σάββατο 7-11-2020 (την ίδια ημερομηνία δημοσιεύτηκε και το άρθρο) για να διεξαχθούν οι εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.  Είναι δηλαδή το εργαλείο που προσπάθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει, ώστε οι αντιπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών να εκλεγούν ηλεκτρονικά. Δόθηκε μάχη ώστε αυτές οι εκλογές να γίνουν χωρίς κανένας να μπορεί να ελέγξει αν τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιάβλητα, αν η ψήφος είναι μυστική, το αν τη στιγμή που ψηφίζει κάποιος δεν του ασκείται σωματική ή ψυχολογική βία κτλ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ακύρωσε στην πράξη αυτές τις εκλογές παρωδία. Η αποχή ξεπέρασέ το 90%. Με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακύρωσαν κάθε προσπάθεια να εισαχθούν τέτοιες νόθες διαδικασίες στα σωματεία, συνολικά στο υπόλοιπο Δημόσιο, σε επόμενη φάση στον Ιδιωτικό τομέα.

«Πόσο αθώες είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως ο «Ζευς»;»

Οι πλατφόρμες, όπως το «Facebook» ή το «Twitter», αποτελούν «ορυχεία» πληροφοριών των χρηστών τους, συλλέγοντας ασύλληπτες ποσότητες δεδομένων. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη στο «Βήμα» η Σοσάνα Ζούμποφ, ομότιμη καθηγήτρια του Harvard Business School, «το 1986, μόλις το 1% της πληροφορίας αποθηκευόταν ψηφιακά. Περίπου 15 χρόνια αργότερα, το 2000, το ποσοστό είχε ανέλθει στο 25%. Στη συνέχεια, η αύξηση του ποσοστού της πληροφορίας που αποθηκεύεται ψηφιακά εμφανίζει καλπάζοντα ρυθμό: Ξεπερνά το 50% μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2002, και το 2007 φτάνει στο 97%». Όπως γίνεται κατανοητό, σήμερα, προσεγγίζουμε το 100%. Επομένως δεν πέφτει «κλικ» από το ποντίκι του υπολογιστή μας αχαρτογράφητο και αναξιοποίητο…

Αυτές τις δυνατότητες λοιπόν βλέπει το Υπουργείο Εργασίας και φαντασιώνεται μια συνδικαλιστική δράση που θα χαρτογραφείται πλήρως από αυτές τις πλατφόρμες. Δε θέλουν τους εργάτες να οργανώνονται, να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, να παίρνουν αποφάσεις, να καλούν σε ΑΠΕΡΓΙΑ, να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από απολύσεις, απληρωσιά, από εργασιακά ωράρια λάστιχο των 10, 12, 14 ωρών. Και επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν την ταξική πάλη και το γνωρίζουν, προσπαθούν να οδηγήσουν τη συνδικαλιστική δράση σε τέτοιες πλατφόρμες (ΖΕΥΣ ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν στο μέλλον), φακελώνοντας έτσι κάθε εργαζόμενο που πάει να εναντιωθεί στη θέληση της εργοδοσίας. Έτσι θα φτιάχνουν λίστες συνδικαλισμένων εργατών και στην τελική θα παραδίδουν στην εργοδοσία την εξέλιξη πχ της Γενικής Συνέλευσης, γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Όποιος δεν πειθαρχεί θα έρχεται αντιμέτωπος με την καταστολή, τα δικαστήρια κτλ.

«Ένα σκαλοπάτι πάνω η επαγρύπνηση»

Αυτά λοιπόν τα εργαλεία μας προτείνει ο συνδυασμός “Τελευταία ευκαιρία” να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την εικόνα του Δήμου Καστοριάς. Τα εργαλεία αυτά προτείνει και η ΕΕ. Μήπως αυτά τα εργαλεία θα αποτελέσουν ένα εργαλείο που θα βοηθά ακόμη περισσότερο στη χειραγώγηση των συνειδήσεων, μιας και θα παρέχουν «πρώτης τάξεως» δεδομένα για το τι απασχολεί τους Δημότες, τον λαό της Καστοριάς;

Η ευθύνη για την υποχρηματοδότηση του Δήμου Καστοριάς (και των Δήμων όλης της Ελλάδας) βαραίνει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα, των άλλων κομμάτων που δεν αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Βαραίνει την παράταξη του κ. Κορεντσίδη που υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική στον Δήμο της Καστοριάς γιατί ο ρόλος του είναι διαχειριστικός. Βαραίνουν και όλες τις δημοτικές παρατάξεις που αποδέχονται τη γενική πολιτική και προσπαθούν με αυτά τα οικονομικά δεδομένα να κάνουν «προτάσεις» για να «σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται».

Τα λαϊκά αυτά προβλήματα, για να έρθουν στο προσκήνιο, χρειάζεται να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων, η πάλη των Εργατικών Σωματείων, των Συλλόγων και των φορέων της Καστοριάς. Ένα ρωμαλέο κίνημα μπορεί να δρομολογήσει, κάτω από την πίεση του, λύσεις. Δε λύνονται μέσα από «κάποιες» τεχνολογικές καινοτομίες. Τέτοιες «μορφές πάλης», που ο καθένας θα είναι κλειδωμένος στο σπίτι του πίσω από ένα πληκτρολόγιο, βολεύουν γάντι την κυβερνητική πολιτική. Και αναμεταδότες τέτοιων αντιδραστικών εξελίξεων προσφέρουν υπηρεσία στην αστική τάξη.

Δεν είμαστε εχθροί της νέας τεχνολογίας. Σε καμιά περίπτωση. Απλώς ξέρουμε σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Η ανάγκη για επαγρύπνηση επομένως μεγαλώνει, όσο το «χάρισμα» της τεχνολογίας βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, της αστικής τάξης, που τη χρησιμοποιεί για τα κέρδη και τα συμφέροντά της.

11/11/2020