Lockdown: Επιστρέφει το 13033 για τις μετακινήσεις – Πώς θα βγαίνετε από το σπίτι

Γενικό lockdown σε όλη τη χώρα θα ανακοινώσει την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από κοινού με την αύξηση των διασωληνωμένων σε επικίνδυνα επίπεδα, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό να δεχθεί την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που ζητούν lockdown εδώ και καιρό. Έτσι, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν στις ζωές μας τα SMS στο 13033, καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις.

Ήδη από το lockdown που έχει εφαρμοστεί σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τόσο τα μηνύματα στο 13033 όσο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις μετακινήσεις έχουν επανέλθει στην καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των Σερρών και πολύ σύντομα θα είναι ξανά άκρως απαραίτητα για τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας, προκειμένου να τεθεί ξανά υπό έλεγχο η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας του lockdown, ήδη όσοι μετακινούνται από την οικία τους σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες υποχρεούνται είτε να στέλνουν SMS στο 13033 με τον αριθμό της μετακίνησής τους είτε να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση forma.gov.gr και να κατεβάσουν τη χειρόγραφη

βεβαίωση μετακίνησης που υπάρχει εκεί. Στη συνέχεια, οφείλουν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και το είδος της μετακίνησης που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν.

Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν τη ειδική φόρμα ή να στείλουν SMS μπορούν να συμπληρώσουν σε μια λευκή κόλλα χαρτί το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό της μετακίνησης τους και στη συνέχεια να υπογράψουν. Σημειώνεται ότι όλοι όσοι θα μετακινούνται εν μέσω του lockdown θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρουν μαζί τους και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αποστολή SMS στο 13033

Η αποστολή των SMS στο 13033 γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

  1. Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  2. Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  3. Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  4. Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  5. Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Όσοι συμπολίτες μας δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια χειρόνακτη βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες

  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση Κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
SMS στο 13033

 

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Δείτε εδώ