Στις 12:00 οι ανακοινώσεις για δημοτικά & νηπιαγωγεία – Υπό εξέταση νέα μέτρα

Νέα μέτρα προ των πυλών για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει προκαλέσει το 2ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Στις 12 το μεσημέρι αναμένονται ανακοινώσεις από τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί το κλείσιμο δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, με εξαίρεση τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, όσο διαρκεί το λοκ-ντάουν, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι μετακινήσεις.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής, παρότι οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για την εισήγηση έπαιξε ρόλο η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων, και αφορά μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους. Τα όποια μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, ενώ το υπουργείο  Εσωτερικών έχει εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους για τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων.

Εξάλλου, με στόχο τον περιορισμό των περιττών μετακινήσεων, εφαρμόζεται ήδη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί σε όλη την επικράτεια. Εξαίρεση αποτελούν οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την οικία.

Χθες το βράδυ η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές στα Εξάρχεια και επέβαλε πρόστιμα σε 9 άτομα για παραβίαση των μέτρων, ενώ ένταση επικράτησε στην πλατεία Νικόπολης στη Θεσσαλονίκη κατά τον αστυνομικό έλεγχο για συγχρωτισμό ατόμων, όπου έγιναν 2 προσαγωγές.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα κριθεί η περαιτέρω ή μη αυστηροποίηση των μέτρων. «Κλειδί» το αν θα υπάρξει πτώση του αριθμού των κρουσμάτων και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση τονίζει τη σημασία της πιστής τήρησης όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση, ωστόσο δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Τα μέτρα που εξετάζονται

  • Πιθανή παράταση του Lockdown μέχρι τις 10/12
  • Αύξηση της τηλε-εργασίας στο 70%
  • Και πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας με αναστολή και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
«Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων»

Το επόμενο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο στην προσπάθεια να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις. Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς «Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού»

«Ο χειμώνας που είναι μπροστά μας έχει πολλές εκπλήξεις , έχει μακρύ δρόμο και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και επόμενα λοκντάουν αναλόγως με την συμπεριφορά όλων μας» τόνισε η λοιμωξιολόγος Βάσω Παπαευαγγέλου.