Συνταξιούχοι : Αυξήσεις και αναδρομικά έως 6.912 ευρώ

Στο τέλος με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν και οι αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά για όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη λόγω της αύξησής της που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Ειδικότερα από τις 24 Νοεμβρίου θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αυξήσεις έως 285 ευρώ και τα αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες είχαν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν  χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής η οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%. Επίσης, έρχονται αναδρομικά όπου έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Η αύξηση προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.

Οι κληρονόμοι

Οσον αφορά τα αναδρομικά των κληρονόμων (τα οποία θα καταβληθούν στο τέλος Δεκεμβρίου) ανοίγει στο προσεχές διάστημα (εντός της εβδομάδας)  – μετά από σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου  υπουργείου –  στο http://efka.gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τα αναδρομικά στους κληρονόμους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 172.222 δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου.

Oι δικαιούχοι κληρονόμοι συντάξεων και αναδρομικών, προκειμένου να λάβουν τα ποσά, θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που ανοίγει εντός  των ημερών και να μην έχει γίνει αποποίηση της κληρονομιάς, ενώ ο συνταξιούχος θα πρέπει να έχει αποβιώσει μετά το ενδεκάμηνο ή κατά τη διάρκεια αυτού. Oι κληρονόμοι δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα ποσά που θα λάβουν. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απαραίτητη υποβολή αιτήσεων ετοιμάστηκε και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, έγινε στην ΗΔΙΚΑ η πρώτη δοκιμαστική της λειτουργία. Εντός της εβδομάδας θα γίνει η γνωστοποίηση της διαδικασίας στο ευρύ κοινό, ώστε αμέσως μετά, σε ημερομηνία που θα οριστεί από το υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
  2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
  3. Πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης.
  4. Πιστοποιητικό περί αποποίησης κληρονομιάς.
  5. Πιστοποιητικό περί μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος.

Ειδικές περιπτώσεις

Επίσης όσον αφορά στις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι στις πρόσφατες πληρωμές  αναδρομικών δεν έλαβαν καθόλου άναδρομικά ή τα έλαβαν λανθασμένα, το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει εντός του Δεκεμβρίου (αν δεν προλάβει ο ΕΦΚΑ τις επικείμενες πληρωμές στο τέλος Νοεμβρίου), στην πραγματοποίηση δεύτερης συμπληρωματικής αποπληρωμής.

Πρόκειται για την ειδική περίπτωση συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δύο ταχύτητες :

1 Οσοι έλαβαν για πρώτη φορά τη μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν το υπόλοιπο στη συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά τη σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

2Οσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή.

in.gr