Τα παράδοξα του προγράμματος “ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη πανδημία covid – 19 στη Δυτική Μακεδονία” (Του Σταύρου Γιαννέλη)

Στις 11-11-2020 λήγει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στο πρόγραμμα << ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη πανδημία covid – 19 στη Δυτική Μακεδονία>>.

Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις και κάποιες επισημάνσεις.
1) Για ποιo λόγο κατ’ αρχήν τέθηκε κάτω όριο χρηματοδότησης τα 5000 ευρ;v και όχι 1000 ευρ;v ? Κάποια επιχείρηση που είχε έξοδα 9990 ευρώ το 2019 δεν θεωρείται μικρή επιχείρηση ? Μήπως θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για < τσούτσανες > επιχειρήσεις όπως λέμε στα Καστοριανά ? Η μήπως μια επιχείρηση με αυτοαπασχολούμενο που δεν έχει τόσα έξοδα, δεν έχει ανάγκη ενίσχυσης ?
2) Σημαντικό ρόλο στη κατανομή της ενίσχυσης θα παίξει η περίφημη μοριοδότηση. Δεν ακούς τίποτε άλλο στην πιάτσα από το εγώ φτάνω στα 14 μόρια, εσύ στα πόσα φτάνεις ? ( Προσοχή μη πάει ο νους σας σε άλλες σκέψεις ). Άραγε με συμφέρει να κάνω αίτηση και να πληρώσω το ποσό που απαιτείται για να καταθέσω την αίτηση η όχι ? Με τη κατανομή των ενισχύσεων σύμφωνα με τη μοριοδότηση , στην οποία μοριοδότηση παίζουν ρόλο ο αριθμός των εργαζομένων και η πτώση του τζίρου σε σχέση με το 2019, θα υπάρξει φοβερή στρέβλωση με αντίθετα αποτελέσματα, γιατί για παράδειγμα θα ενισχυθούν οι 100 πρώτες επιχειρήσεις σύμφωνα με τη μοριοδότηση, και οι υπόλοιπες 2500 , 3500 , 4500 ανάλογα με το πόσες επιχειρήσεις θα κάνουν αίτηση ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ. Για ποια ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μιλάμε ? Μήπως το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει τίτλο << ενίσχυση των πιο μεγάλων απο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις >> ?
Καταλαβαίνετε βέβαια ότι αυτό το γεγονός θα μεγαλώσει την ψαλίδα ανάμεσα στις μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Και ότι θα είναι η ταφόπλακα τους με νομοτελειακό αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία, και τη δημιουργία χιλιάδων ανέργων.
3)Η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται ? Που είναι οι λαλίστατοι σε άλλα ζητήματα βουλευτές μας ? Που είναι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι , συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ? Που είναι τα Επιμελητήρια μας ? Μήπως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις αιτήσεις που θα κάνουν αυτά για λογαριασμό των επιχειρήσεων ? Που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας, που είναι οι Σύλλογοι γιατρών , Δικηγόρων, Οικονομολόγων και άλλων αυτοαπασχολούμενων κλάδων ? Αυτοί δεν έχουν υποστεί επιπτώσεις από την πανδημία και συνεπώς δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα ?
Και για να μη μου πει κανείς εσύ καλά τα λες αλλά ποια λύση προτείνεις, η λύση ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
Κάθε επιχείρηση έχει ένα συντελεστή σε δεκαδική μορφή με τέσσερα δεκαδικά ψηφία με μέγιστο το 1,0000 που δείχνει την μοριοδότηση της επιχείρησης.
Έχει ένα δεύτερο συντελεστή που αφορά το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται, και που είναι το 50% των εξόδων του 2019.
Το γινόμενο των δύο αυτών συντελεστών μας δίνει ένα νέο συντελεστή που αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Το άθροισμα αυτών των συντελεστών όλων των επιχειρήσεων μάς δίνει το συνολικό ποσό που δικαιούνται όλες οι επιχειρήσεις για το συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Επειδή η Περιφέρεια μας έχει εντάξει το ποσό των 40.000.000 ευρώ, διαιρώντας το συνολικό ποσό που βγήκε προηγούμενα δια του 40.000.000 ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΥΠΕΡΔΕΣΜΕΥΣΗΣ Η ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗΣ.
Έτσι λοιπόν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΥΠΕΡΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ.
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.