alm51581604875317-3-2-768x512

Τελεσίγραφο καθολικής επίταξης στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης για τη νοσηλεία COVID-19

Προς αναζήτηση κλινών για νοσηλεία περιστατικών COVID-19 και σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το Υπουργείο Υγείας.

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως έχει οδηγήσει στην εξάντληση των αντοχών του συστήματος υγείας της περιφέρειας. Προκειμένου να βρεθούν διαθεσιμα κρεβάτια για τη νοσηλεία COVID-19 το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και θέτοντας σε ισχύ καθολική επίταξη.

Αν και αρκετές ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη διαθέσει κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για τη νοσηλεία και περιστατικών με τη νόσο.

Μάλιστα, ζητούν από τις ιδιωτικές κλινικές που ανήκουν στο Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) και στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) να δηλώσουν έως τις 21.00 τα 200 κρεβάτια που θα διαθέσουν για ασθενείς με COVID, κλινικές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Στο τελεσίγραφο τονίζεται πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε το υπουργείο θα προχωρήσει στη λύση της καθολικής επίταξης.

Σήμερα τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών εξέδωσαν ΚΥΑ με την οποία καθορίζουν τη διαδικασία και το κόστος αποζημίωσης ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

 

Κορονοϊός: Αναρτήθηκε ΚΥΑ με το πλαίσιο αποζημίωσης των κλινών των ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία ασθενών με COVID-19

 

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργειων Υγείας και Οικονομικών που αφορά το πλαίσιο αποζημίωσης των κλινών των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αντίστοιχη με την απόφαση που είχε υπογραφεί κατά τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας αποφασίστηκαν τα εξής:

Άρθρο 1 Αποζημίωση κλινών για τη νοσηλεία ασυμπτωματικών, θετικών στον COVID-19 ασθενών τρίτης ηλικίας

 

1. Σε περίπτωση διάθεσης, εκ μέρους ιδιωτών παρόχων υγείας, κλινών για τη νοσηλεία ασθενών ασυμπτωματικών, πλην όμως θετικών στον ιό COVID-19, που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, σε κλινικές ή σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται για τα ως άνω περιστατικά με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, με εξαιρούμενα, όπως προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β΄ 4898/2018), και εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για κόστος που αντιστοιχεί σχεδόν σε 1.700 ευρώ.

2. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής της πρότασης εθελοντικής διάθεσης, του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, οι διατιθέμενες κλίνες αποζημιώνονται ως ανωτέρω, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους.

3. Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών, οι οποίοι εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, καθώς και η ένταξή τους στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, ορίζεται το ΕΚΑΒ.

4. Υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του ΕΚΑΒ δύνανται να τίθενται τα ιδιωτικά ασθενοφόρα των ιδιωτών παρόχων υγείας, που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους στο Δημόσιο, χωρίς αντίτιμο αποζημίωσης.

Άρθρο 2 Διαδικασία αποζημίωσης κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19

1. Σε περίπτωση διάθεσης κλινών εκ μέρους των ιδιωτών παρόχων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, που εμφανίζουν συμπτωματολογία, η αποζημίωση καθορίζεται, σύμφωνα με τον μηχανισμό των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), την κείμενη νομοθεσία και τον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως ισχύει (Β΄ 4898/2018).

2. Η χρήση των διαγνώσεων νόσων ICD-10 και ΚΕΝ από την ομάδα διαγνώσεων νόσων και ΚΕΝ του αναπνευστικού (ή και κατά περίπτωση ημερήσιο νοσήλιο) πραγματοποιείται σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές (αναπνευστικές, καρδιολογικές κ.ά.) του νοσηλευόμενου λόγω COVID-19 ασθενούς και αποτυπώνονται στο φύλλο νοσηλείας και λοιπά ιατρικά έγγραφα. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών κλειστής περίθαλψης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ειδικά, σε περίπτωση συνυπαρχουσών παθήσεων και ανάλογα με τα κλινικά δεδομένα του ασθενούς και τις επιπλοκές του, είναι επιδεκτικοί εφαρμογής οι ακόλουθοι κωδικοί ΚΕΝ: Α22Μβ Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού με σοβαρές ή μέτριας βαρύτητας συνυπάρχουσες παθήσεις-επιπλοκές ή του A22Mα Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού με καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις.

news4health.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες