Xρυσώνουν το “χάπι” της “Δίκαιης Μετάβασης” για Καστοριά και Γρεβενά με το… ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας!

Να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα, επιχειρεί ο συντονιστής του προγράμματος “Δίκαιης Μετάβασης” κ. Κώστας Μουσουρούλης, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο – παρωδία, όπου ενώ γινόταν η σχετική συζήτηση για τον αποκλεισμό της Καστοριάς και των Γρεβενών από αυτό, ταυτόχρονα το πρόγραμμα είχε κατατεθεί στην κυβερνητική επιτροπή προς έγκριση, χωρίς καμία άλλη τροποποίηση από το αρχικό του σχέδιο.

 

Και εκεί που θα περίμεναν όλοι να αποσυρθεί και να τεθεί εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, ο Κ. Μουσουρούλης, ρίχνει “λάδι στη φωτιά”, με νέες προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι: “Αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα Καστοριά και Γρεβενά, υπάρχει και το ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας”!

 

Διότι σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη: “Το master plan δεν είναι οι “δέκα εντολές”, δεν είναι γραμμένο στο μάρμαρο, δεν είναι ένα περιοριστικό κείμενο, που θα έχει ισχύ από το 2021 έως το 2027, αντίστοιχο με ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα”(sik)

Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την παρεμβατική ισχύ που του παρέχει ο θεσμικός του ρόλος λέγοντας ότι: “Θα ζητήσω ο ίδιος από την κυβερνητική επιτροπή να ενταχθούν οι προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (;) στο σχέδιο ανεξάρτητα αν το συμβούλιο, ψηφίσει ή όχι το σχέδιο, ή αν πληρούνται οι προϋποθέσεις”.

Αυτό το τελευταίο είναι που πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο Καστοριά και Γρεβενά αλλά και Κοζάνη και Φλώρινα για τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζεται από τους θεσμικούς φορείς το τεράστιο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, που θα καθορίσει το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα 50 χρόνια.

 

Για την ένταξη της Καστοριάς και των Γρεβενών στο σχέδιο

Αποκαλυπτικές είναι οι απόψεις και οι θέσεις του κ. Μουσουρούλη σχετικά με την… απένταξη της Καστοριάς και των Γρεβενών από το πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, που θα προκύψουν από την εφαρμογή του και την διασάλευση της κοινωνικής συνοχής με φτώχια και ανεργία, στις περιοχές που θα αποκλειστούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για μια πραγματικά… άδικη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

 

Πάνω σ΄ αυτό ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε: Σε σχέση με το ταμείο για τα Γρεβενά και την Καστοριά θα εξαρτηθεί από τα εδαφικά σχέδια που θα υποβληθούν «Και στη Μεσσηνία λένε ότι οι μισοί εργαζόμενοι στη Μεγαλόπολη μένουν στην Καλαμάτα και οι άλλοι μισοί στη Τρίπολη» σχολίασε ο συντονιστής μετά τις πιέσεις να ενταχθούν τα Γρεβενά και η Καστοριά στο σχέδιο. Αν δεν ενταχθούν πάντως όπως είπε πάλι στη δευτερολογία του, υπάρχουν και τα ΠΕΠ και θα επιδιωχθεί εξισορρόπηση. «Οι επιχορηγήσεις και οι χρηματοδοτήσεις λειτουργούν με βάση ένα κανονιστικό πλαίσιο και με συγκεκριμένα κριτήρια .Το ταμείο ένα νέο διαρθρωτικό ταμείο. Πράγματι έχουν αδικηθεί τα Γρεβενά και η Καστοριά και υπάρχουν τα εργαλεία .Κανείς δεν βγάζει τα Γρεβενά και τα Καστοριά από το πρόγραμμα, πάντα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική» …

Δημήτρης Ιατρίδης