Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων της Ε.Ε. για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ μετά την πληροφορία για μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι στις 12.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία για να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν “εκτός ελέγχου”, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.

Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία. Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.

Ποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στη Βρετανία λόγω της μετάλλαξης του ιού

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας “συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, και αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισχύουν ήδη αυστηροί όροι, καθώς η Βρετανία θεωρείται στην Αυστρία κράτος με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, για το λόγο αυτό υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ, το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα.

Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η 48ωρη διακοπή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους νέο καθεστώς διαγνωστικών ελέγχων πριν από το άνοιγμα των συνόρων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, “περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο”. “Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο”, διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βουλγαρία διακόπτει από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σύσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

Στη λίστα των χωρών που διακόπτουν τις πτήσεις από την Βρετανία προστέθηκε και η Ιταλία. “Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία”, έγραψε ο Ντι Μάιο.

Η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα “τουλάχιστον” 48 ωρών από τα μεσάνυχτα εξαιτίας της κυκλοφορίας του στελέχους του κορονοϊού που εντόπισαν οι βρετανικές αρχές και θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

“Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες”, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Γενς Σπαν: Οι ευρωπαίοι ειδικοί θεωρούν ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και απέναντι στο στέλεχος του ιού

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορονοϊού παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

“Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή και έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ειδικών των ευρωπαϊκών αρχών”, το νέο στέλεχος “δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια”, που παραμένουν “εξ ίσου αποτελεσματικά”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Η Γερμανία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

capital.gr