Επίδομα θέρμανσης : Η διαδικασία υποβολής αίτησης και η πληρωμή

Από 80 ευρώ έως και 650 ευρώ ανέρχεται το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι.

Για πρώτη φορά φέτος θα καλυφθεί εκτός από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα καυσόξυλα ή πέλετ για τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.

Οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Το επίδομα θέρμανσης

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα διαλέγουν τον οικισμό και τι θα πράττουν αν δεν είναι καταγεγραμμένοι.

Το επίδομα φέτος θα αφορά όχι μόνο όσους κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης αλλά και  φυσικού αερίου και ξύλων – πέλλετ για τις ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει κάνει αγορά καυσίμου τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. 

Πως γίνεται η αίτηση

Προκειμένου να πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

1. Oι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxis.

2. Eπιλέγουν τον οικισμό τους ανάμεσα σε περίπου 13.000 για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή θερμοκρασιών, οι οποίες αποτελούν το «κλειδί» για τον υπολογισμό του επιδόματος. Στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τον οικισμό τους θα επιλέγουν την ένδειξη «άλλος» και το επίδομά τους θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του δήμου τους.

3. Θα υποβάλουν αίτηση για το επίδομα και θα συνυποβάλουν όλα τα διαθέσιμα τιμολόγια έως τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.

4. H πλατφόρμα θα κλείσει στις 10 Ιανουαρίου και εν συνεχεία το σύστημα θα υπολογίσει αλγοριθμικά το επίδομα του αιτουμένου.

Οι δικαιούχοι

Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται το επίδομα είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

in.gr