Γιατί οι λοιμωξιολόγοι κρατούν κλειστά τα καταστήματα

Ο φόβος για μεγάλη διασπορά του νέου κορονοϊού, ενδεχομένως και το ξέσπασμα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, εάν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν χωρίς να έχει επιτευχθεί η

προσδοκώμενη μείωση, τόσο στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά κυρίως στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομείων και των διασωληνωμένων ασθενών, έβαλε φρένο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με θέμα την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ήταν κρίσιμη, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν προς το παρόν να δοθεί το “πράσινο φως”. Φως που δεν δόθηκε άλλωστε ούτε για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, αλλά ούτε και η εκπαίδευση. Λεπτομέρειες για το πότε και ποια ακριβώς καταστήματα θα ανοίξουν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρνητική εισήγηση των ειδικών στηρίχθηκε στο ότι δεν θα ήταν εφικτό να μπουν κανόνες περί μη συνωστισμού και τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας σε περίπτωση που άνοιγε η χριστουγεννιάτικη αγορά (οι πρόσφατες εικόνες από το Harrods στο Λονδίνο μετά την άρση του lockdown είναι ενδεικτικές). Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν τα κομμωτήρια, τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία και η νέα διαδικασία του click away από εμπορικά καταστήματα.

Ενώ ήδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας αναμενόταν από τους ειδικούς ύφεση στα κρούσματα και στις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, η διασπορά αποδεικνύεται πως έχει υψηλές αντοχές, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες εστίες υπερμετάδοσης. Τελευταία περίπτωση τα Άγραφα, καθώς από την Πολιτική Προστασία αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στο χωριό Ραπτόπουλο για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Ανησυχία από τα δεδομένα

Όπως δείχνουν επίσης τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, η ηλιακή κατανομή των κρουσμάτων στις ηλικίες 75+, αλλά και 65-74 παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 5%, ενώ η πλειοψηφία των διαγνώσεων πλέον κατανέμεται σε ηλικίες 40-64 ετών. Περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού παρουσιάζονται τις τελευταίες 7 ημέρες στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 1.534 νέα κρούσματα. 571 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών, ενώ το 76,7%, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 81 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο και 3.370 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr